Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonlicht genoeg voor vertical farming

François van der Merwe, CEO van het Poolse CAN-Agri, heeft ideeën over de huidige manier waarop vertical farming wordt toegepast. Samen met zijn compagnon Gideo van der Merwe bedacht François een verticaal teeltsysteem waarbij kunstmatig licht nauwelijks nog een rol speelt.

“Een echt duurzame vertical farm van de toekomst mag geen compromis zijn en heeft de kracht van natuurlijk zonlicht nodig,” beweert François. “In mijn ogen zijn de meeste vertical farms niet echt verticaal. Het zijn horizontale lagen die verticaal worden gestapeld, waarbij de bovenste laag het zonlicht blokkeert voor de onderliggende lagen. Het is zonde dat we de kracht van natuurlijk zonlicht niet optimaal benutten.”

Daarom bedachten François en zijn compagnon Gideo van der Merwe een verticaal teeltsysteem waarbij kunstmatig licht nauwelijks nog een rol schijnt te spelen en de oorspronkelijke horizontale lagen 90 graden gedraaid zijn. François: “Zo krijgt elke plant het benodigde licht door een energiebron die er toch al is: de zon.”

Waterkringloop op geheel eigen wijze
Naast de energiebesparing die de zon oplevert, is er door CAN-Agri ook nagedacht over het hergebruiken van irrigatiewater. Samen met Priva ontwierpen François en Gideo een concept om irrigatiewater met daarin meststoffen te hergebruiken.

De ontwerpfase van het irrigatiesysteem bleek ook uitdagingen met zich mee te brengen: “De watertechnische installatie bij CAN-Agri is complexer dan gemiddeld. Waar de meeste tuinbouwbedrijven een redelijke monocultuur kennen, met slechts een of enkele dagvoorraadtanks, maakt CAN-Agri gebruik van meerdere kleinere dagvoorraadtanks,” zegt Kees van der Kruk, productmanager bij Priva. “Hierdoor kunnen het voedingsrecept en de pH worden bijgesteld op basis van de specifieke behoeften van de variëteit die in dat specifieke gedeelte van de kas wordt geteeld."

Een ander voordeel aan dergelijke gescheiden systemen is volgens Kees dat drainwater van de diverse gewassen gescheiden blijft, waardoor het risico op besmetting door watergedragen ziekten tussen de diverse systemen tot een minimum beperkt wordt. "Om het risico op besmettingen helemaal tot een minimum te beperken desinfecteert de Priva Vialux M-Line al het water uit de dagvoorraadtanks, wat de afbraak van bacteriën, virussen en andere pathogenen garandeert."

Teeltoptimalisatie 
Om de waterkringloop en alle andere processen automatisch, nauwkeurig en tijdig te laten verlopen, is de Priva Connext procescomputer geïntegreerd in de installatie, vertelt Kees. "Ook qua procesautomatisering vraagt de installatie bij CAN-Agri veel van de mogelijkheden van de Connext; door de vele dagvoorraadtanks moet de Connext procescomputer constant schakelen en prioriteren. De complete automatisering van het irrigatieproces - van meststofdosering tot (na-)behandeling van het irrigatiewater - geeft telers de rust om te focussen op teeltoptimalisatie.”

Architect
Francois is van oorsprong een architect. Dat hij van tevoren geen ervaring had met de tuinbouwsector bracht in plaats van bedreigingen juist kansen met zich mee. François: “Mijn bouwkundige achtergrond kwam goed van pas bij het ontwerpen van dit systeem. Gideo en ik hebben de juiste mensen aan boord gehaald, zodat we niet opnieuw het wiel hoefden uit te vinden.”

In vier jaar tijd heeft CAN-Agri het concept uitgewerkt tot commerciële grootte. “Door alle onderzoeken zijn we in staat om de technologie te begrijpen, te zien wat wel en niet werkt en wat we moeten optimaliseren.”

De volgende stap voor CAN-Agri is om de technologie als businessmodel wereldwijd bij telers te implementeren. “Onze oplossing is geen ‘farm in a box’. Ieder project vraagt om een andere aanpak, waarbij de consultatiefase van groot belang is. In dat traject bekijken we de arbeids-, water- en energiekosten en beoordelen we of de implementatie van ons businessmodel haalbaar is voor dat project. We zien onszelf dan ook als een dienstverlenend bedrijf, waarbij we continu samenwerken met de klant, onze eigen R&D-afdeling en technologiepartners, zoals Priva.”  

Voor meer informatie:
Priva
www.priva.com
[email protected] 

Publicatiedatum: