meer dan 50.000 hectare bedekte teelt

Glastuinbouwgroei Mexico centraal tijdens de ExpoAgroalimentaria

"Mexico moet gebruik maken van zijn handelsovereenkomsten en het potentieel van de bedekte teelt om nieuwe markten te zoeken en minder kwetsbaar te worden voor bedreigingen zoals die van de Amerikaanse president Donald Trump", zei Alfredo Díaz, hoofd van de Mexican Association of Protected Horticulture (AMHPAC) tijdens zijn deelname aan de Guanajuato Agro-Food Expo 2019. Deze beurs vond plaats van 12 tot 15 november in de stad Irapuato.

Díaz Belmontes zei dat 84% van de groenten die op Mexicaanse grond worden geteeld, naar de Verenigde Staten worden verzonden.

Groeiende tuinbouwsector
De beurs is het grootste landbouwevenement in Mexico en de tuinbouw speelt hierbij een belangrijke rol. De tuinbouwsector in Mexico is de laatste decennia snel gegroeid en ook de export naar de VS is snel toegenomen. In de conferentie "Challenges and Opportunities for Agricultural Exporters" benadrukte de algemeen directeur van de AMHPAC dat Mexico het land is met de meeste handels- en investeringsovereenkomsten ter wereld.

Hij zei dat 12 van deze overeenkomsten vrijhandelsovereenkomsten zijn met 46 landen. Nog eens 32 zijn overeenkomsten ter bevordering en wederzijdse bescherming van investeringen met 33 landen en 9 zijn overeenkomsten op het gebied van handelsregulering die beperkt zijn tot de landbouwsector.

"We moeten profiteren van de economische openheid van Mexico en de Mexicaanse landbouwsector, want er is een enorm potentieel voor de bedekte teelt van het land. Maar paradigma's moeten worden doorbroken met marktkennis. De Verenigde Staten zijn niet de enige die er zijn; er zijn ook andere landen," zei hij.

Hij benadrukte dat Mexico de zesde plaats in de wereld inneemt wat betreft het areaal dat gewijd is aan de bedekte teelt, dat bestaat uit kassen en netten voor de groententeelt, zoals tomaten en paprika's, en uit 'macro-tunnels', een soort kleinere kassen, voor de fruitteelt, zoals voor blauwe bessen en aardbeien.

Grote groei in techniek
Díaz Belmontes benadrukte dat Mexico een enorme groei heeft doorgemaakt in tuinbouwtechniek. In slechts 15 jaar tijd is het aantal hectare dat voor de bedekte teelt wordt gebruikt gestegen van 132 naar 50.900, vooral in de staten Sinaloa, Jalisco en Michoacán, die samen goed zijn voor 50% van het bedekte teeltareaal in het land.

Van dit totale areaal dat voor de bedekte teelt wordt gebruikt is 56% bestemd voor de groenteteelt, terwijl de rest wordt gebruikt voor de  bessen-, bloemen- en graanteelt.

Hij zei echter dat slechts 15% van het totale areaal dat in Mexico voor deze gewassen wordt gebruikt, bestaat uit bedekte teelt, terwijl de overige 85% in de vollegrond wordt geteeld. Hierdoor heeft de bedekte teelt nog veel mogelijkheden om zich uit te breiden, vooral gezien het feit dat is aangetoond dat het de oogst en de waarde van de gewassen verbetert en tegelijkertijd de export stimuleert.

Hij legde uit dat de staat Sinaloa de grootste producent is van groenten die onder dak worden geteeld, gevolgd door San Luis Potosí, Michoacán en Jalisco.

"We moeten rekening houden met wereldwijde consumententrends. We worden wijzer, meer zelfvoorzienend. Er is vraag naar de directheid van de online verkoop en wij willen authenticiteit, wij willen een impact op onze wereld hebben met biologische duurzaamheid, maar het is ook noodzakelijk om het overheidsbeleid aan te passen om de export te stimuleren," zei hij.

Elk jaar komen er meer kassen bij
Manuel Buces, een expert op het gebied van kassen, zei op zijn beurt dat de vraag naar kassen elk jaar toeneemt, vooral in de centrale delen van het land, zoals Guanajuato, Querétaro, Aguascalientes en Zacatecas.

"Negentig procent van de mensen die in kassen telen, exporteert zijn producten ook, omdat de kas hen overal controle over geeft, van de temperatuur tot de hoeveelheid licht die gebruikt wordt. Maar gezien het feit dat hiervoor ook een dure investering nodig is, moet de teler zijn producten op meer winstgevender markten gaan verkopen," zei hij.

Tuinbouw aanwezig
Op de beurs waren veel leveranciers aanwezig om de sector te helpen om zich verder te ontwikkelen. De onderstaande foto's geven een indruk van het evenement:

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven