Jaaroverzicht augustus

Start New Green, inkomende Chinese handelsmissie en Huis op Orde

Op Prognosfruit in Toulouse (Frankrijk) zijn de oogstramingen voor komend seizoen bekendgemaakt door WAPA. De meer dan 250 aanwezigen uit Europa en de rest van de wereld verwachten een lagere appel- en perenoogst. De Europese appelproductie voor het komende jaar wordt geschat op 9,7 miljoen ton of een daling met 9% ten opzichte van vorig jaar. Dit cijfer ligt zelfs 7% lager dan het driejarig gemiddelde. In Nederland gaat de NFO uit van een daling in de appelproductie van 22%. In België wordt ook een lagere appeloogst verwacht, namelijk 212.000 ton of een daling van 30% ten opzichte van vorig jaar.

In de nacht van 24 op 25 juli is collega Eelco Romar op 63-jarige leeftijd overleden. Dat schrijven directie en medewerkers van de Staay Food Group. Eelco was al geruime tijd ziek maar bleef altijd optimistisch in zijn streven naar herstel. Ondanks de terugval van zijn gezondheidssituatie was Eelco tot voor twee weken geleden nog dagelijks actief op zijn werkplek. Nadat hij gisteren te horen heeft gekregen dat de geplande chemokuur geen zin meer had, heeft Eelco de strijd opgegeven.


1 augustus 1952 treedt Nico van der Heide op 14 jarige leeftijd in dienst bij van daalen transport. Nu, 60 jaar later en 4 generaties van Daalen verder, is Nico nog altijd werkzaam bij het bedrijf. Nico van der Heide is onlangs 75 jaar geworden en geniet nog iedere dag van zijn werk bij van daalen transport. 60 Jaar geleden begon hij als bijrijder bij Van Daalen en werd later vrachtwagenchauffeur. In 1966 krijgt Nico de leiding in de garage. Het onderhoudswerk bevalt Nico prima en hij groeit mee in het vakgebied en de veranderingen die zich in de loop van de jaren voordoen. Tegenwoordig onderhoudt Nico de contacten met de leveranciers. Nico denkt er nog niet aan om te stoppen. Hij heeft al moeite met afbouwen.

Net als Jelte van Kammen (algemeen directeur FrEsteem), hebben ook Martin van der Sande en Leon Bol hun plekje in de AGF-handel weer gevonden. Vanuit het pand van Witkamp op het ABC-terrein in Poeldijk zijn de voormalig Greenery-directeuren gestart met een nieuw handelsbedrijf, genaamd New Green. "Onze afspraken die we met The Greenery hebben gemaakt, waren afgelopen en het bloed kroop toch waar het niet gaan kon", zegt Leon Bol.

De kwekerijen Van Niel uit Monster, G.J. van der Wel uit 's-Gravenzande en T. Varekamp uit De Lier vertrekken bij telersvereniging Prominent. De telers bevestigen het vertrek, maar willen niet ingaan op de reden van het vertrek en willen eerst de zaken met hun huidige telersvereniging netjes afhandelen. Volgens algemeen directeur Arne van Aalst hebben de telers inderdaad hun vertrek aangekondigd.


In het weekend van 18 december brachten ruim 35.000 consumenten een bezoek aan de akkers en kassen van de Albert Heijn-telers. Ik ging ook een ochtendje op stap en bracht een bezoek aan de stands van de "Brabantse Wal-telers" in Huijbergen en Ossendrecht. Genietend van het mooie weer, enkele lekkere verse versnaperingen en een glaasje rabarber-ijsthee, maakte Boy de Nijs een fotoreportage.


Op het terrein van de PPO-locatie in Westmaas vond woensdag 22 augustus de Aardappeldemodag plaats. De Aardappeldemodag is ontstaan in 2001 als een door Nedato B.V. georganiseerde relatiedag en is uitgegroeid tot een nationaal ketenevenement met internationale belangstelling. Organisator Marcel Tramper schatte het aantal bezoekers gisteren aan het eind van de dag rond de 6.000. Klik hier voor de fotoreportage


"Na een moedig gedragen ziekbed is op 28 augustus 2012 onze collega en vriend Johan de Bakker te midden van zijn gezin thuis overleden", schrijft Pius Floris van Plant Health Care. "Johan was een toegewijde man. Geen moeite was hem teveel om het ‘zijn’ klanten naar de zin te maken. Johan heeft zich vanaf het moment dat hij bij Plant Health Care werkzaam was met hart en ziel ingezet voor het vergroten van de duurzaamheid in de agrarische sector.


Met ingang van 14 augustus 2012 is Hans de Boer aangetreden als Algemeen Directeur bij Olympic Fruit in Barendrecht. Hij vervangt Thijs van den Heuvel, die zich verder zal gaan richten op zijn werkzaamheden als CEO van de Olympic Food Group. Hans de Boer is de afgelopen jaren werkzaam geweest als Commercieel Directeur bij Heemskerk Fresh Convenience.

ZON Fruit & Vegetables gaat volgend jaar tussen de 25 en 35 mensen ontslaan. Afgelopen dinsdag 28 augustus zijn de leden en de medewerkers van ZON geïnformeerd over de maatregelen die de Venlose afzetorganisatie onder de naam “Huis op Orde” wil gaan nemen.


Magnit, de op één na grootste voedingsretailer van Rusland, heeft besloten om de komende drie jaar 350 miljoen euro te investeren in eigen kasgroententeelt. De retailer wil hiermee kosten besparen en winst genereren. Volgens oprichter en directeur Sergei Galitsky wordt de retailer hierdoor niet meer afhankelijk van dure import van tomaten en komkommers.In de laatste week van augustus heeft een Chinese delegatie een bezoek gebracht aan Nederland met als doel een beeld te krijgen van de totale keten van de Nederlandse Conference peer. Het bezoek is een initiatief van Frugi Venta, georganiseerd in samenwerking met de NFO en mede gefinancierd door het Productschap Tuinbouw.


De laatste donderdag van augustus vond traditioneel de Landelijke Uiendag plaats in Colijnsplaat. Het thema was dit jaar 'Bepaalt de kostprijs uw teelt' en dat was voor veel telers en andere spelers in de uienketen een reden om de uiendag te bezoeken. Organisator Luc Remeijn blikt dan ook terug op een geslaagde dag. Klik hier voor de fotoreportage

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven