Rechter wijst claim over virus in plantmateriaal af

Virusvrij zover het onderzoek en de regels reiken. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit een rechterlijke uitspraak afgelopen week in een geschil tussen een Nederlandse vermeerderaar en opkweker van aardbeiplanten en een keuringsinstantie. 

De vermeerderaar en opkweker nam plantmateriaal af van de keuringsinstantie en rekende er daarbij op dat er geen virussen in het plantmateriaal zouden zitten. Dat was ook niet zo op basis van alle beschikbare testen en onderzoeken. Toch dook later het aardbeikrinkelvirus op.

Volgens de eiser de schuld van nalatigheid van de keuringsinstantie die tussen 2010 en 2014 de rassen en later het plantmateriaal testte, maar daar ging de rechter dus niet in mee.

Certificering van plantmateriaal betekent niet omdat "het getoetste plantmateriaal 100% zeker volledig virus- of ziektevrij is, alleen al omdat sprake is van een levend organisme en de actuele stand van de wetenschap van invloed is op het resultaat dat uit de internationaal erkende toetsen voortvloeit." 

Bekijk de hele uitspraak hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven