Tijdens het Water Event vorige maand presenteerde Jim van Ruijven van Wageningen University & Research een workshop over klimaatadaptatie en efficiënt watergebruik. Hoewel het langjarig gemiddelde van de hoeveelheid neerslag in Nederland een stijgende lijn vertoont, krijgt iedereen vaker te maken met perioden van schaarste. Wat kunnen telers doen om hun watersysteem jaarrond robuuster en efficiënter te maken?
Telers worden vaker geconfronteerd met extreme buien en langdurige perioden zonder noemenswaardige neerslag. Dat maakt maatregelen wenselijk om het watergebruik te verlagen, in korte tijd meer water te kunnen verwerken (via ruimere goten, ruimere afvoerpijpen met dito bochten) en de buffercapaciteit te vergroten.
Aan de hand van een standaard tomatenteelt en variabele factoren - neerslaghoeveelheid, buffercapaciteit (m3/ha), lozen, vernevelen, belichten, terugwinning van verdampingswater - liet Jim van Ruijven modelberekeningen zien die inzicht gaven in de ‘water use efficiency’ (watergebruik in liters per kg product) en de benodigde hoeveelheid aanvullend gietwater van externe bron (leiding- of osmosewater).