Fritz Boss over uitbreiding Scherzer & Boss Fruchtgemüse GmbH:

"Alleen als we met de handel meegroeien kunnen we de prijs meebepalen"

Het Duitse Knoblauchsland is op expansiekoers: Scherzer & Boss Fruchtgemüse GmbH bevindt zich al ver in de tweede en laatste bouwfase van haar nieuwste expansieproject, waarmee het bestaande kassenareaal van 9 hectare in Feulersdorf vergroot wordt naar 15 hectare. In december moeten de eerste vruchtgroenten in de nieuwe hightech kas geplant werden. Teler Fritz Boss geeft een update. 


Fritz Boss

Centralisering
De Duitse levensmiddelenhandel wordt steeds gecentraliseerder, wat het voor kleinere telers moeilijker maakt om hun positie op de markt op de lange termijn te behouden. "In Duitsland wordt 80% van de groenten en het fruit in de levensmiddelenhandel verkocht, die helaas alleen nog maar bestaat uit zeven supermarktketens die steeds groter worden. Als we niet 'meegroeien' zijn we niet interessant en kunnen daardoor ook geen prijs meebepalen", zegt Fritz Boss over de beweegredenen achter de expansie in samenwerking met zijn neef Stefan Scherzer. Naast de macht van de handel spraken enkele collega's uit het Knoblauchsland zich ook al uit vrees voor concurrentie van buitenlandse investeerders.

Er zijn veel uitdagingen voor de moderne groententeelt: "In z'n algemeenheid gezegd willen we groenten telen zonder meetbare resten van gewasbeschermingsmiddelen. De uitdaging wat betreft de energie-installatie is daarbij om de energie zo efficiënt mogelijk in te zetten. Daarvoor maken we gebruik van de modernste techniek."

De duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de Duitse handel. Was dit een beslissend punt in het expansieplan van Scherzer & Boss? "Wij telen producten waaraan men zich niet 'ziek' kunnen eten, hoeveel je er ook van eet. Afkomstig van een Duits bedrijf en voor mensen die hier in Duitsland leven. Voor mij persoonlijk staat de duurzaamheid vergeleken daarbij op de tweede plaats."


Foto's van de bouw van de eerste fase. De foto's zijn van kassenbouwer Gakon, die het project gerealiseerd heeft.

120 medewerkers
Naast de 10 hectare conventioneel areaal en 5 hectare areaal met belichting, werden er in het kader van de expansie ook onderkomens voor 120 medewerkers van het bedrijf (2-persoons appartementen) gecreëerd. "Bovendien is er onder meer een productiehal van 2.800 m², een machinehal van 600 m², 2.100 m² aan watertechniek en een verwarmingshal van 1.200 m². De kas verwarmen we met warmte die vrijkomst bij het opwekken van elektriciteit met onze WKK en voor de rest met een gasketel."

"De afdekking van de kas bestaat uit ESG-veiligheidsglas met 'Haze 50%'." Net als in de eerste fase wordt ook deze uitbreiding met het klimaatsturingssysteem Air & Energy van Ammerlaan Construction uitgerust, waarin warmtewisselaars in worden gezet voor het ontvochtigen van de kas zodat er bij gesloten ramen geteeld kan worden. Zo kan energie worden bespaard en een stabieler klimaat gerealiseerd worden."

Ook aan voldoende beschikbaar gietwater is gedacht: "Al het dakoppervlak, zowel van de kassen als dat van de hallen, beschikt over dichte regenpijpen tot onder de watergoot. De twee regenwatertanks (20.000 m3 + 60.000 m3) zijn 1,5 meter dieper, zo wordt het water via natuurlijke hydrauliek in het waterreservoir 'gedrukt'", zegt Fritz afsluitend.


Het klimaatsturingssysteem Air & Energy van Ammerlaan Construction


Het klimaatsturingssysteem Air & Energy van Ammerlaan Construction

De volgende generatie
Dankzij de expansie zal het bedrijf in staat zijn om de wekelijkse teelt van verschillende tomatenrassen, komkommers, paprika's en pepers te vergroten naar 150 ton. Deze producten worden in heel Zuid-Duitsland aan de retail geleverd. Voor de toekomst hoopt Fritz dat hij het groeiende bedrijf met een goed gevoel aan de volgende generatie door kan geven.

 

Voor meer informatie:
Scherzer Gemüse GmbH
Kriegerlindenstr. 3, 90427 Nürnberg
Tel.: 0911-310 466 0
 
 
Fritz Boss Gemüsebau GmbH
Irrhainstr. 5, D - 90427 Nürnberg
Tel.: +49 (0)911 / 34 30 85

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven