meer tomaten in Noord, in Zuid andere gewassen gekozen

Tomatenteelt Italië verplaatst zich naar andere regio's

In Italië is de tomatenoogst al enige tijd geleden begonnen en het seizoen gaat niet bepaald over rozen. De oorzaken hiervan liggen in een aantal toevallige en structurele factoren, vertelt Massimo Pavan, Italiaanse tuinbouwdeskundige met veel kennis over de dynamiek van de tomatensector.

"In commercieel opzicht eindigde het afgelopen seizoen vrij goed," zegt de expert. "Dit seizoen zijn de prijzen vrij stabiel. Van augustus tot nu lagen de prijzen gemiddeld rond de €1,30 per kilo voor cherrytomaten, wat voor het zuidoosten van Sicilië een representatieve prijs is.

We merken echter dat de sector te maken heeft met een reeks aan problemen, variërend van weersextremen tot ziekten en plagen, zoals Tuta absoluta en andere virussen als gevolg van de zeer hoge zomertemperaturen. De combinatie van al deze factoren heeft tot een oogstdaling geleid en een plotselinge stijging van de productiekosten."

Vele Italianen zullen zich ook de overstromingen op 25 oktober nog wel herinneren, die delen van Ispica en Pachino onder water zette met desastreuze gevolgen voor de tunnel-, kas- en vollegrondsteelt om nog maar te zwijgen over de schade die de windhozen aan kasconstructies hebben veroorzaakt. 

In het zuiden neemt de tomatenteelt af maar in het noorden neemt zij toe
"De afgelopen jaren zien we dat de tomatenproductie afneemt. In Spanje bedraagt de daling al 20%. Het lijkt erop dat Sicilië dezelfde trend volgt maar om andere redenen, die te maken hebben met het feit dat tomaten niet hetzelfde rendement garanderen dan een aantal jaren terug. Veel telers zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieve gewassen om hun inkomens op peil te houden."

"In het midden en noorden van Italië is de situatie echter anders, legt Pavan uit. Hier neemt de tomatenteelt jaarlijks verder toe. Tomaten zijn eigenlijk een zomergewas maar worden hier geteeld in moderne kassen waardoor de teelt beter te beheersen is wegens het ontbreken van de hoge temperaturen die typisch zijn voor Sicilië en die leiden tot de verspreiding van plantenziekten die moeilijk te bestrijden zijn." 

De veelgeprezen Siciliaanse tomaat ziet haar areaal fors krimpen, terwijl de teelt in het noorden toeneemt onder invloed van de zomervraag. "Hier komt nog bij dat de infrastructuur en zakelijke dienstverlening op het eiland Sicilië er zeker niet beter op geworden zijn en dan heb ik het nog niet gehad over de hoge transportkosten, die gemiddeld rond de 0,15 per kilo bedragen."  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.