Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
dromen van een Noors delicatessenavontuur

Straks Noorse kastruffels?

In een grote kas in het Noorse Ulvikstaan hazelaars in groen blad dicht op elkaar. Over een paar jaar hoopt Truls Opdal dat hij een lokaal geteelde delicatesse kan oogsten uit de grond.

Opdal: “We zien niet veel nu maar ze groeien. We verwachten dat er over een paar jaar goede truffels zijn gegroeid.” Nu komen bijna alle truffels uit Italië en Frankrijk. Maar het soms zeer kostbare voedsel zou binnenkort een delicatesse uit Noorwegen kunnen worden.

1000 hazelaars geplant
Opdal krijgt steun vanuit de wetenschap. Nadat hij een gebied had bezocht waar truffels van nature groeien, kwam hij in contact met een onderzoeksgroep. In 2014 kwamen de onderzoekers naar Ulvik om het klimaat te onderzoeken en monsters van de grond te nemen. Hun conclusie was dat er Bourgondische truffels (Tuber Uncinatum) geteeld konden worden.

Sindsdien hebben Opdal en de andere werknemers bij Nordic Truffle bijna 1000 hazelaars geplant in de gemeente Ulvik zowel in de vollegrond als in een kas. Opdal: “De groeiomstandigheden hierbinnen zijn fantastisch. Deze hazelaars zijn geënt met het truffelspoor van de Bourgondische truffel. Ze worden in maaltijden, ijs, chocolade en olie gebruikt. Er zijn oneindig veel mogelijkheden met de truffels.”

Geduld
Nordic Truffle huurt de grond en krijgt hulp van de vakschool in Ulvik, waar een van de leerrichtingen ‘lokale eetcultuur’ is. Rector Håkon Gjerde vindt de truffelteelt een spannend project: “Er valt veel te leren als je zo dicht op de teelt van een speciaal en waardevol product zit.” De gemeente Ulvik heeft, samen met de representanten van het Hardangergebied en de provincie Hordaland, de truffelteelt financieel gesteund. Het doel is om een Ulvik-truffel te telen in het gebied dat nu vooral bekend is vanwege de fruitteelt.

Burgemeester Hans Petter Thorbjørnsen: “Dit project heeft een grote ‘wow-factor’. Het is erg spannend of we het voor elkaar gaan krijgen hier in Ulvik.” Voorlopig is alles nog onzeker. Het duurt zo’n zes à zeven jaar tot er eventueel truffels in de grond zitten. Het komt aan op geduld. Truls Opdal: “Ik hoop dat we hier in Hardanger in 2020 of 2021 met een grote glimlach truffels kunnen oogsten.”

Bron: nrk.no 

Publicatiedatum: