Prijs komkommer en wortel in vijf jaar verdubbeld

Zweedse groenteprijzen flink gestegen

Groenten zijn van alle productgroepen in Zweden het meest in prijs gestegen de afgelopen jaren. Komkommers en wortels zijn zelfs twee keer zo duur geworden.

Aftonbladet heeft de prijsstijgingen van het afgelopen jaar en de laatste vijf jaar onderzocht met behulp van de cijfers van het Zweedse Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS let op alle Zweedse prijzen, van meubels en verzekeringen tot levensmiddelen. De statistieken per maand zijn opgedeeld in 64 categorieën en ondergroepen.

De prijs van groenten is het afgelopen jaar met 12 procent gestegen en met 29 procent sinds 2014.

Consumenten aan het woord
Aftonbladet bezocht een supermarkt in Stockholm om met consumenten over groenten te praten.

Marianne Gelin, 79, is al sinds haar tiende vegetariër: “Groenten zijn duur, dus ik let altijd op de aanbiedingen. Vandaag kost een krop ijsbergsla 10 kronen (€ 0,93) in plaats van 40 kronen (€ 3,74).”

Robin Edenvad: “Als je het vergelijkt met andere producten, zijn groenten veel te prijzig.”

Wessam Abdrabo woonde in Duitsland voor hij naar Zweden verhuisde en mist de groenten daar: “Daar had je veel meer variatie: biologisch, gewoon en topkwaliteit. Hier zijn groenten duurder en er is geen variatie.”

Peter Kullgren zegt dat hij vaker vegetarisch zou eten als de prijzen zouden dalen: “Soms sla ik de groenten helemaal over omdat ze te duur zijn.”

Lina Spansk woont een deel van het jaar in Spanje: “Daar zijn tomaten, komkommer en sla de helft van de prijs en ze smaken veel beter. Maar dat is niet zo gek want in Spanje is meer zon.”

Tekorten drijven de prijs op
Slechte oogsten, hoge invoerkosten en een zwakke Zweedse kroon zijn de belangrijkste oorzaken voor de verhoogde groentenprijzen.

Sinds 2013 is de koers van de euro met 24 procent gestegen. Een euro is nu 10,72 Zweedse kronen, tegenover 8,62 kronen in 2013. De zwakke kroon is van grote invloed op de groenteprijzen, omdat meer dan 60 procent van de in Zweden verkochte groenten geïmporteerd worden. Zweden importeert voor ongeveer 10 miljard kronen (935 miljoen euro) aan groenten per jaar, terwijl de export van groenten blijft steken op 1,5 miljard (140 miljoen euro).

De prijzen zijn ook gestegen door de slechte oogsten van de afgelopen jaren. De droogte vorig jaar in Zweden en in grote delen van Europa afgelopen zomer zorgde voor kleinere oogsten. Tegelijkertijd groeit de vraag naar groenten. De tekorten drijven zo de prijs op.

 

Bron: aftonbladet.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven