Met het aardwarmteproject Nature’s Heat zijn dertien glastuinbouwbedrijven in Kwintsheul voorzien van duurzame warmte. Het project, volledig turn key (en dat is bijzonder), zou een blauwdruk kunnen zijn voor andere geothermieprojecten. Naast het technische succes heeft het initiatief van de betrokken bedrijven een hechte gemeenschap gemaakt, vertelt Paul van Schie van tomatenteeltbedrijf Fa L.A. van Schie. Hij is naast teler en initiatiefnemer ook de operator van Nature's Heat, zoals het aardwarmteproject heeft.
Sinds 2018 verwarmen dertien tuinbouwbedrijven in het Westlandse dorp de kassen – grotendeels – met aardwarmte uit de buurt. De warmte wordt gewonnen op een diepte van 2,4 kilometer en komt op ruim 87°C boven de grond. De kassen gebruiken de warmte op 40 tot 50°C. De retourwarmte ligt op 30 tot 35°C.
Paul van Schie kwam in 2010 op het idee om aardwarmte te winnen in de buurt van zijn glastuinbouwbedrijf. “Er waren signalen dat de energiekosten voor de glastuinbouw omhoog zouden gaan, omdat gas duurder zou worden. Geothermie kwam in beeld als kans om de energiekosten beheersbaar en stabiel te maken.”
Van Schie vroeg een vergunning aan om op ongeveer tien vierkante kilometer aardwarmte te gaan winnen en gebruiken. Om de noodzakelijke schaalgrootte te realiseren, sloten in 2014 nog acht tuinbouwbedrijven bij het project aan als aandeelhouder.
Nu beslaat het project een totale oppervlakte van 64 hectare aan kassen. Daarmee realiseren de deelnemers een reductie van ongeveer 22 miljoen m3 aardgas en een verlaging van 40 miljoen kilo CO2-uitstoot per jaar.
Eerste turnkey aardwarmte in Nederland
“We waren buren, maar we zijn een gemeenschap geworden met gezamenlijke belangen bij een goed functionerende warmte-installatie”, zegt Van Schie over de unieke aanpak van zijn initiatief. Nature’s Heat is bovendien het eerste aardwarmteproject in Nederland dat volledig turnkey is uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de partij die zorgt voor de boring naar warmte alle risico’s op zich heeft genomen. “Dat ligt ook eigenlijk voor de hand: de aannemer heeft verstand van de boringen en de bouw van de bovengrondse installatie. Dan is het logisch dat de risico’s ook daar liggen.”
Lees hier verder bij Warmtenetwerk over o.a. de rol van Geothermal Energy Realisation and Financing en Paul's visie over Nederland als aardgasvrij land.