vooral aardbeienteelt geraakt

Italiaanse tunnelkassen verwoest na noodweer in Policoro en Scanzano

Begin november trok een verwoestende regenbui over het Italiaanse Metapontino-gebied. Dit ging gepaard met windstoten van 100 km/u en dit heeft voor veel schade gezorgd.

De gemeenten Policoro en Scanzano, in de provincie Matera, zijn de gebieden die het zwaarst zijn getroffen. Er is veel schade aan zowel civiele als agrarische structuren.

"De situatie is zeer ernstig, vooral voor de aardbeiplanten. We waren net klaar met de verplantingen en veel telers hadden net hun tunnels klaargemaakt. De sterke wind heeft de afdekkingen en de structuren ernstig beschadigd. Op dit moment lijken de planten in orde, maar veel telers zullen de structuren noodzakelijkerwijs moeten herstellen voordat de kou zijn intrede doet, vertelde Carmela Suriano van Club Candonga vorige week. 

"Hele structuren zijn omver geblazen door de wind en sommige met groenten en fruit zijn met de grond gelijk gemaakt. De klap zal sterke gevolgen hebben, omdat uit de eerste schattingen duidelijk is dat de toekomst van de gebieden die de meest waardevolle en representatieve referenties van het gebied herbergen, op het spel staat." Dat zeg Andrea Badursi, directeur van Asso Fruit Italia.

Vincenzo Padula, voorzitter van Coldiretti Policoro: "Rond 3 uur 's nachts was er een sterke wervelwind die, beginnend bij het Policoro-zeegebied, op Scanzano sterker werd en vervolgens richting Montalbano ging. Gelukkig heeft het waternetwerk het goed gehouden, dankzij het reinigen van de grachten en het upgraden van de waterpompen, een probleem dat we de afgelopen weken eerder op provinciaal niveau hadden gemeld."

Een vergelijkbare situatie vond plaats in Apulië. "Voor veel telers was het alsof ze in een slechte film zaten, met watervallen en ondergelopen kanalen, evenals de velden met wintergroenten”, zegt Savino Muraglia, voorzitter van Coldiretti Puglia.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.