Landwinkel Dekker

Extra lekkere Dekker appelen en toffe peren

Tholen - Met leus "De Appels van Dekker, zijn extra lekker" werd al snel een behoorlijke klantenkring opgebouwd door fruitbedrijf Dekker in Zeewolde. Nog altijd weten vaste klanten de winkel te vinden, maar niet meer voor de volumes zoals vroeger, vertelt Coby die er de scepter zwaait. Maar een enkele peer kan Coby ook nog goed verkopen: als Toffe Peer.


Toffe Peer in cadeauverpakking

Waarom de appels van Dekker zo lekker zijn, legt Coby graag uit. ‘Ik verbaas me er wel eens over dat mensen nog zo weinig weten over fruitteelt. We geven dan ook voorlichting. Wanneer de appels geplukt worden en dat ze dan de koeling ingaan, zodat er ook in maart nog lekkere appels verkocht kunnen worden. We merken dat bezoekers het leuk vinden om meer te horen over het productieproces en over het telen van fruit.’

De geschiedenis van fruitteeltbedrijf Dekker gaat terug tot aan 1963 met de ouders van de huidige fruitteler Simon Dekker. In 1981 namen ze een groter bedrijf in Zeewolde over en plantten zij een boomgaard aan. "Er kwam een streep door de rekening toen in de zachte herfst van 1984 het kwik binnen 1 dag van + 15 graden C naar -15 graden C zakte. Alle bomen, inclusief die op de kwekerij, waren doodgevroren. De investering van de laatste 2 jaar was totaal verloren gegaan. Daar ook de kwekerij bevroren was, betekende dit dat we weer 2 jaar moesten wachten op nieuwe bomen. En dan nog langer op productie", vertelt de geschiedenis. Toen ze eindelijk in volle productie waren stonden de veilingprijzen onder druk wegens de aantrekkende internationale handel. Ze besloten toen een huisverkoop-punt te beginnen.

Coby en Simon Dekker 


Landwinkel Dekker

In de loop der jaren kwamen daar steeds meer producten bij. Eerst alleen producten, die ze zelf teelden (appelen, peren, kersen en, voor dit jaar voor het laatst: pruimen), later ook producten uit de regio en sinds 2012 hebben ze zich aangesloten bij het Landwinkel concept. ‘Voor ons is dit gemakkelijker. Alles wat we willen verkopen, kunnen we in één keer bestellen en wordt dan bij ons geleverd. Hiervoor moesten we langs verschillende bedrijven om alles op te halen,’ vertelt Coby. ‘Naar de ene buurman voor de jam, weer naar een ander voor sap en dan zat je met minimale hoeveelheden die je moest afnemen en wat je dan maar weer op tijd moest kwijtraken. Voor ons is dit gemakkelijker en de klant weet beter wat ons assortiment biedt.’ 

Fruitteeltbedrijf Dekker

De eigen verkoop is echter maar een klein gedeelte van al het fruit dat bij het fruitteeltbedrijf wordt geproduceerd en via de Greenery wordt afgezet. Op het bedrijf van 18 hectare groot worden pruimen, appelen  en peren geteeld. Er is ook een kersenboomgaard, geheel voor de eigen verkoop.

Inmiddels heeft de volgende generatie zich aangediend. Zoon Erik is sinds kort ook werkzaam op het bedrijf. Na het afronden van de Aeres Hogeschool Dronten heeft hij besloten dat hij ook graag mee wil werken in het fruitbedrijf thuis. Mede door zijn inbreng zijn er nu een aantal Elstar percelen verjongd en hebben we meer Xenia-peren geplant. Deze peer pluk je na de Elstar en Conference en past dus goed in het plukschema.

 

Zoon Erik is inmiddels ook werkzaam op het bedrijf

 

Voor meer informatie
Landwinkel Dekker
Coby Dekker
Sterappellaan 10
3897 LL Zeewolde
036 - 5239306
info@appelsvandekker.nl  
www.appelsvandekker.nl 
Facebook Landwinkel Dekker


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven