Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Schimmel maakt irrigatie met zout water mogelijk

Onderzoekers hebben een manier ontdekt om met zout water geïrrigeerde tomaten goed te laten groeien. Dat biedt perspectieven voor teelt op zoute grond en voor irrigatie met zeewater, en misschien ook wel voor telen met hogere gehaltes natrium, waar in Nederland onder leiding van WUR-onderzoeker Wim Voogt naar wordt gekeken

De oogst van tomaten die in grond met de schimmel Piriformospora indica geteeld worden, nam met 65 procent toe in vergelijking met teelt in gewone aarde, zo wijst nieuw onderzoek uit.

Onderzoek naar teelt in een zoute omgeving loopt al langer, maar is nu actueel voor Noord-Europa en Zweden. Dit vanwege de lage grondwaterstanden, droogte en extreme warmte van de laatste jaren.

De ontdekking werd door onderzoekers van instituten in Egypte, Saudi-Arabië en Oostenrijk gedaan. Eerdere studies toonden al aan dat de symbiotische schimmel de groei van de tomatenplant stimuleert. Nu wilde men de effecten in een zout milieu testen.

De invloed van zout water op een plant die zonder en met de schimmel groeit. (Afbeelding: Onderzoeksrapport)

Goede groei
De tomatenplanten werden opgedeeld in een groep met en zonder de schimmel. Iedere groep werd in tweeën gedeeld, waarbij de ene helft met zoet water en de andere helft met zout water werd geïrrigeerd.

Het resultaat: de hele plantengroep die in grond met de schimmel werd geteeld, groeide beter. Zo nam de wortelgroei en -vertakking toe, net als het drogestofgehalte van de plant.

De symbiose met Piriformospora indica verhoogde de niveaus van positieve stoffen, terwijl het de plant lijkt te beschermen tegen de verhoogde waarden van negatieve soorten.

Het verschil was het grootste tussen de groepen die met zout water geïrrigeerd werden. De planten in de grond met de schimmel gaven 65 procent meer oogst dan die zonder de schimmel. Bij de planten die met zoet water geïrrigeerd werden, was de oogst van de met de schimmel groeiende planten maar 22 procent hoger dan die zonder de schimmel.

 

Bron: landlantbruk.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven