Ion Specifiek Telen maakt telen zonder lozingen gemakkelijker

Het PPS project Ion Specifiek Telen ontwikkelt een nieuwe nauwkeuriger manier van meten en doseren van de voeding, waarmee de voedingssamenstelling van alle macro-elementen op uurbasis kan worden afgestemd op de plantopname. Hierdoor wordt telen zonder lozingen gemakkelijker en kan de groei van de plant beter worden beheerst en geoptimaliseerd.

Veel aandacht in het project gaat uit naar de randvoorwaarden voor acceptatie door de praktijk. Hiervoor is nodig dat we kunnen aantonen dat door deze techniek en methodiek te gebruiken er een aantoonbaar groei-effect is en dat de meet- en doseertechniek robuust en betrouwbaar zijn.

Zuurstofverbruik wortels
In de eerste zes maanden van het project is een lab-opstelling gebouwd, waarmee het zuurstofverbruik van wortels is te meten. Voedingsopname van wortels kost energie, die wordt geleverd door het verbranden van assimilaten met zuurstof. Daarom is het zuurstofverbruik van de wortels een goede maat voor de hoeveelheid assimilaten die de plant gebruikt voor voedingsopname. Deze assimilaten kunnen dus niet voor bovengrondse groei worden gebruikt. Zo is aan het zuurstofverbruik van wortels te zien hoeveel groei niet-optimale voeding kost.

Lees meer over het PPS Project via Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven