Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc van Buijtene (Renewi) over ToBRFV-problematiek tijdens teeltwisseling:

“Wij volgen de NVWA-protocollen bij verdacht (of besmet) teeltafval”

Tholen – Nu de teeltwisseling in volle gang is, krijgen ook afvalverwerkers en loonwerkers met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) te maken. “In het voorjaar hebben we al een aantal verdachte containers laten verbranden. Als dat nodig is, dan doen wij dat in overleg met de NVWA”, vertelt Marc van Buijtene van afvalverwerker Renewi na diverse gesprekken met TuinbouwAlert en NVWA over het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

Vorige week woensdag nog werd met de beide partijen en diverse afvalverwerkers en loonverwerkers gesproken over aanpak van het virus. De afvalverwerker ziet in de periode half oktober - half december zo’n 110.000 kuub gewasafval naar de diverse afvalverwerkingslocaties komen.

De witte bergen substraatzakken zijn misschien wel het meest bekend en trekken ook altijd de nodige aandacht. Dit jaar onder meer van het Algemeen Dagblad, dat kwam filmen in Wateringen

Virussen zijn van alle tijden in de tuinbouw, maar over het Tomato brown rugose fruit virus is nog lang niet alles bekend. “Wat vorige week is afgesproken, is dat wij van de NVWA te horen krijgen welke bedrijven besmet of verdacht zij. Op die manier kunnen wij maatregelen nemen om samen met de teler, NVWA en TuinbouwAlert een plan op te stellen en het virus in quarantaine houden.”

Tests moeten uitwijzen of compostering ToBRFV dood
Daarbij wordt gekeken naar de hoeveelheden gewasafval die de teler kwijt moet en welke verwerkingstechniek daarbij gebruikt kan worden. Dat is normaal gesproken, ook bij veel virussen, composteren. “Wij werken met een protocol waarbij gewasafval bij 72 graden Celsius gedurende 48 uur verhit wordt, waarna het virus gedood moet zijn. Die temperatuur en die duur is wetenschappelijk getest.”

Het probleem bij ToBRFV is dat nog niet duidelijk uit testen is gebleken dat ook dit virus ermee gedood wordt. “Lange tijd was dat ook bij clavibacter niet bekend, maar inmiddels blijkt dat wij met de gebruikte verhittingsprocedure dat virus kunnen doden."

Voor het ToBRF-virus wordt tot die tijd bij twijfel gekozen voor verbranding. En de vrachtwagens en containers? "Die gaan we op advies van de NVWA reinigen met Virkon S."

Voor meer informatie:
Renewi
www.renewi.com

Marc van Buijtene
m.v.buijtene@renewi.com