schadeclaims voor meer dan 41.000 hectare

Uitbetaling van de eerste 16 miljoen euro voor de stormschade in Spanje

De Spaanse verzekeraar Agroseguro heeft de eerste betalingen gedaan aan de telers die getroffen zijn door de storm die in Spanje woedde tussen 11 en 17 september. Het uitbetaalde bedrag van 16,3 miljoen euro komt overeen met de voorlopige schade opmetingen.

Er moet rekening worden gehouden met het feit dat er op sommige plaatsten volledige akkers en boomgaarden overstroomd zijn waarvan de schade aan de gewassen pas later te zien zullen zijn, zoals de dood van bomen, schimmelziekten als gevolg van het overtollige vocht en de onmogelijkheid om gewasbeschermingsbehandelingen uit te voeren. Daarom deelt Agroseguro mee dat de rest van de betalingen zal worden gedaan zodra de definitieve schade opmetingen kunnen worden uitgevoerd.

Schadeclaims voor meer dan 41.000 hectare
De schade veroorzaakt door de storm van de categorie ‘gota fría’, een typisch mediterraan verschijnsel, vormt de grootste in zijn aard in de geschiedenis van de Spaanse landbouwverzekering. De meest getroffen gewassen waren citrus, broccoli, sla, paprika’s, meloenen en tafeldruiven. Tot nu toe zijn schadeclaims voor meer dan 41.000 hectare ingediend, maar de dossiers groeien nog aan vanwege de groeischade aan de gewassen.

Het getroffen gebied was erg omvangrijk. De grootste averij deed zich voor in de zone Vega Baja del Segura en op het grondgebied van de gemeente Orihuela in Alicante. In de provincie Murcia was de neerslag op bepaalde punten vergezeld van intense hagelbuien, die de gewassen aanzienlijk hebben geteisterd.

Agroseguro heeft berekend dat de vergoedingen voor de storm die in september over het kustgebied van de Middellandse Zee trok, meer dan 80 miljoen euro zullen bedragen voor een getroffen oppervlakte van ongeveer 50.000 hectare.

Het laatste rapport van 31 juli van de verzekeringsmaatschappij over schade door weersverschijnselen op het Spaanse platteland tijdens de eerste helft van het jaar vermeldt een voorzien totaalbedrag van 409,47 miljoen euro aan uitkeringen.

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven