Leon van Basten, Funghi Funghi

“Ondanks populariteit is er nog altijd veel onduidelijk over truffels”

Tholen – Met de feestdagen in het verschiet is de tijd voor wilde paddenstoelen en truffels aangebroken. Bij Funghi Funghi is het dan ook alweer hoogseizoen. “Op dit moment hebben we diverse truffels in ons gamma waaronder de bekende Witte truffel en de zwarte Herfst truffel, maar daar begint het gelijk mee”, vertelt Leon van Basten van Funghi Funghi. “Er is veel verwarring en onduidelijkheid over het begrip ‘zwarte truffels’. In deze maanden zijn er zo’n drie verschillende soorten verse zwarte truffels op de markt, die – omdat ze van buiten allemaal zwart zijn - qua uiterlijk veel op elkaar lijken, maar qua intensiteit, smaak en geur flink van elkaar verschillen. In de handel en in de gastronomie is er eigenlijk maar één die formeel ‘Zwarte truffel’ heet en dat is de ‘Zwarte- of Périgord’ truffel”.


Links: Périgord, rechts: herfst truffel

“Om te beginnen hebben we de zwarte ‘Herfst truffel’ (de Tuber unicatum, ook wel ‘Bourgondische truffel’ genoemd) die in de maand november op zijn top is. Dan hebben we de zwarte ‘Winter truffel’ (Tuber brumale) die in de maand december weer beschikbaar is en zijn hoogseizoen in februari beleefd. Ten slotte komen we bij de koning onder de zwarte truffels die rond de feestdagen beschikbaar is, de ‘Zwarte- of Périgord truffel’ (Tuber melanosporum). Deze truffel is van november tot maart beschikbaar. De Périgord truffel is daarbij ook de duurste en mooiste zwarte truffel op de markt en daarom gaat het weleens mis. Soms worden de goedkopere Herfst truffel en de Winter truffel verward met de duurdere en exclusieve Périgord truffel. Men denkt dan wel eens een ‘koopje’ te hebben gedaan. Om enige vorm van garantie te krijgen, adviseren wij altijd om de Latijnse naam te vragen. Maar dan nog, het vergt de nodige ervaring en deskundigheid om de soort en kwaliteit tijdens de aanschaf te beoordelen.”


Winter truffel

Ondanks de relatief hoge prijzen voor truffels neemt de populariteit nog altijd toe. “Dit is deels een gevolg van de goedkopere soorten die er op de markt zijn. De prijs blijft toch vaak bepalend voor het product. De zwarte ‘Zomer truffel’ (Tuber aestivum) is het goedkoopst en wordt het meest verkocht. De zeer exclusieve truffels waaronder de Witte truffel (Tuber magnatum) en de zwarte Périgord truffel gaan voornamelijk naar de top van de gastronomie”, vervolgt van Basten. “Truffels zijn net als goud, diamanten en kaviaar. Het is een luxeproduct, maar je moet er mee uitkijken en weten wat je van wie koopt." 


Zomer truffel

Voor meer informatie:
Leon van Basten
Funghi Funghi
Brusselstraat 41
2321 Meer
+32(0)33037380
info@funghifunghi.com     
www.funghifunghi.com      

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven