Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Insectengaas wordt onmisbaar"

Tholen - “Gaas wordt een onmisbaar onderdeel in het Integrated Pest Management én voor bestuiving. Enerzijds houdt het gaas de natuurlijke bestrijders binnen en anderzijds worden de plagen geweerd. Maar ook de zorg voor bijen en hommels vraagt om extra aandacht.

Bijen en hommels? Ja … die blijven zo uit de greep van de hoornaar. De hoornaar laat zich steeds vaker in Nederland zien. Dit relatieve nieuwe insect doet zich te goed aan bijen en hommels."

Hoewel bij nog niet veel Nederlandse groentetelers en bloemenkwekers gaas in de kas te vinden is, neemt de vraag ernaar wel toe. Laurens Besemer van Ventiguard schat het huidige aantal op slechts drie procent en hij vertelt waarom hij verwacht dat dat percentage zal toenemen.

Warme zomers, meer plagen                                                Wereldwijd verandert het klimaat. Het weer wordt extremer: hitte, kou en neerslag. De warmere zomers laten het  aantal plagen toenemen. Ook in Nederland. “Vorig jaar hebben we een warme zomer gehad, die bij diverse telers aanleiding gaf voor plagen. Met name van komkommertelers kregen we aanvragen. Tijdens een reeks warme dagen vermeerderen insecten zich snel en dan heb je opeens een plaag die bestreden moet worden. Eigenlijk loop je altijd achter de feiten aan. Gaas houdt de instroom van schadelijke insecten tegen en dat geeft de mogelijkheid om de omstandigheden in de kas beter in balans te houden.”

Keuze voor gaas                                                                              "Hoe hoger de opbrengst per vierkante meter, hoe groter de interesse voor insectengaas. Plantenkwekers hebben er bijvoorbeeld veel baat bij en ook cannabistelers." Telers in warmere klimaten, kortom: dichter bij de evenaar, maken (nog) veel vaker gebruik van insectengaas.

Aan de keuze voor gaas gaat een berekening vooraf. "De komkommertelers die afgelopen zomer veel last hadden van plagen, weten hoeveel schade ze hebben ondervonden. Zij kunnen precies berekenen wat het insectengaas hen op gaat leveren."

Het insectengaas heeft ook gevolgen voor de teelt. De luchtuitwisseling loopt iets terug, waardoor je een ander klimaat creëert. Dat hoeft niet voor elke teler een nadeel te zijn. Soms kun je de ramen verder open zetten. Als een teler al aan de maximale ventilatie zit, levert het gaas meer CO2 en een hogere luchtvochtigheid op.”

IPM
Andere redenen om aan te nemen dat de vraag naar insectengaas in Nederland zal stijgen, zijn een gevolg van de strengere regelgeving voor bestrijdingsmiddelen en de toenemende vraag vanuit de consument naar veilig geteelde producten. Laurens Besemer: “Dit alles draagt eraan bij dat telers van zowel groenten als bloemen en planten in de toekomst zo veel mogelijk beschermd moeten gaan telen. Een compleet gesloten teeltomgeving zou een oplossing zijn, hoewel je qua kostenplaatje niet op kunt tegen gratis licht en luchtuitwisseling in een kas.”

Voor meer informatie:
Ventiguard
www.ventiguard.com 
info@ventiguard.com  

Laurens Besemer
laurens@ventiguard.com 
+31 6 27 27 99 88