Christian Kruse (Haygrove):

"Tunnelteelt is van strategisch belang voor onze planeet"

Zachtfruit is in Duitsland al een aantal jaar aan een opmars bezig. De lokale teelt wordt daarom steeds belangrijker om aan de toenemende vraag naar lokaal geteeld zachtfruit te kunnen beantwoorden, een categorie die gezien wordt als 'superfood'.

Er zijn meerdere manieren om de teelt eenvoudiger en productiever te maken voor telers. Deze oplossingen vereisen echter wel dat zij eerst voet aan de grond krijgen op de Duitse markt, waar het vaak wat langer duurt voor innovaties worden geaccepteerd, zoals Christian Kruse, commercieel directeur van Haygrove, maar al te goed weet: "Positieve veranderingen vergen nu eenmaal tijd."

"Hierbij dient opgemerkt te worden dat het de meeste vernieuwingen in Duitsland enige tijd kost om voet aan de grond te krijgen maar als de positieve effecten van deze oplossingen overtuigend genoeg zijn dan zullen telers hun vooroordelen laten varen en zal de vraag toenemen. Het is een kwestie van geduld." 


Het team tijdens de vorige editie van ExpoSE-vakbeurs in Karlsruhe.

Volgens Kruse heeft de groeiende populariteit van zachtfruit verschillende invloeden op de markt. "Nu de Duitsers steeds gezondheidsbewuster worden en meer belangstelling tonen voor regionaal geteelde producten, neemt de vraag naar zachtfruit  voortdurend toe. Voor Duitsland lijkt dit in eerste instantie natuurlijk een gunstige ontwikkeling."

De groeiende vraag vormt echter ook een uitdaging, met name vanwege het probleem van het tekort aan arbeidskrachten. "Als er niet voldoende seizoenswerkers te krijgen zijn dan wordt het moeilijk om in deze vraag te voorzien." 

Om hier als teler het hoofd aan te kunnen bieden, moet men alternatieven bedenken: een mogelijk alternatief is substraatteelt. "Het onderhoud van een substraatsysteem is vele malen eenvoudiger dan de teelt in de volle grond," legt Kruse uit. "Substraatsystemen bieden de werknemers ook voordelen omdat de werkhoogte individueel kan worden aangepast waardoor de werkzaamheden fysiek minder belastend zijn, wat voor hen een motivatie kan zijn om ieder jaar opnieuw terug te komen als seizoenskracht."  

Tunnels kunnen ook een bijdrage leveren aan de duurzaamheid en voedselveiligheid in de toekomst. "Tunnelteelt is van strategisch belang voor onze planeet, evenals de beschikbaarheid van gezonde, betrouwbare en kosteneffectieve voedselbronnen." Haygrove is van mening dat dit te realiseren is en dat voedsel lokaal kan worden geteeld. 

De folietunnels van Haygrove zijn ontworpen om telers over heel de wereld een rendabele, functionele en duurzame teeltoplossing te kunnen bieden. "Ons aanbod aan tunnelsystemen stelt telers in staat om hun inkomsten te verhogen, productkwaliteit te verbeteren, het maximale uit hun areaal te halen, oogstseizoenen te verlengen en productiepieken op te vangen. We kunnen onze folietunnels ook aanpassen aan de individuele eisen en behoeften van de klant. We kunnen aan iedere klant de juiste folietunnel leveren." 


De stand van het bedrijf tijdens de vakbeurs InterAspa van dit jaar. 

De systemen en technologieën maken het voor telers mogelijk om de natuurlijke omgeving te beheersen en de opbrengsten en kwaliteit te maximaliseren. "De gewassen worden beschermd tegen extreme temperaturen en vochtigheid en tegen wind, regen, sneeuw, hagel, vorst en overmatig zonlicht. Er is een scala aan folies met specifieke eigenschappen verkrijgbaar, zoals anti-stof, anti-condens, licht-verstrooiend, temperatuurverlagend, insectenwerend, oogstvertragend en lichtdoorlatend. De keuze aan folies is enorm en breidt zich in hoog tempo uit. 

"Het assortiment aan schaduwnetten voor de diverse teelten en seizoenen is ook zeer uitgebreid. We bieden een breed scala aan netten, waarbij insectennetten steeds meer terrein winnen in de strijd tegen plaagdieren, nu deze zich verspreiden naar nieuwe regio's en de verkrijgbaarheid van chemische middelen steeds verder wordt beperkt."

 

Voor meer informatie:
Christian Kruse
Haygrove GmbH
Industriestraße 20
26160 Bad Zwischenahn
T: +49 (0) 4403 602 62 51 
M: christian.kruse@haygrove.co.uk
W: https://www.haygrove.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven