Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christophe Rousse en Pascal Lorand delen ervaringen na drie teeltseizoenen

Franse telers overtuigd van meerwaarde diffuus glas

De Franse tomatentelers Christophe Rousse en Pascal Lorand investeerden enkele jaren geleden in diffuus Albarino-glas van Cultilene. Dit levert positieve resultaten op en heeft een duidelijke meerwaarde in de praktijk, zo blijkt na drie teeltseizoenen.

Pascal Lorand runt een bedrijf van 6,2 hectare in Saint-Erblon in Bretagne. Hier teelt hij de rassen Clodano, Luminance en Brioso. De ondernemer, aangesloten bij telerscoöperatie Solarenn, produceert op een oppervlak van drie hectare onder diffuus glas. De betreffende glasopstanden, met een hoogte van 6,60 meter, werden gerealiseerd door de kassenbouwer Kubo. “In 2015 hebben we 1,5 hectare gebouwd. Vanwege de positieve resultaten met dit kastype, werd dit oppervlak in 2017 verdubbeld.”

Het bedrijf van Christophe Rousse, eveneens aangesloten bij Solarenn, ligt in de Bretonse plaats Nouvoitou. Op een oppervlak van drie hectare teelt hij cherrytomaten in verschillende kleuren: Clodano-trostomaten en Brioso-cocktailtomaten. In 2015 investeerde de ondernemer in een nieuwe kas van 1,5 hectare, die is beglaasd met diffuus glas. “Toen we nieuw wilden gaan bouwen, hebben we met onze installateur diverse referentieprojecten in Nederland en België bezocht”, vertelt Christophe Rousse.

“We zagen dat bij zo’n 75 procent van de nieuwbouwprojecten wordt gekozen voor diffuus glas, wat zorgt voor een betere spreiding van het licht. Het diffuus Albarino-glas van Cultilene is daarnaast voorzien van een dubbelzijdige antireflectiecoating, wat resulteert in een hogere lichttransmissie. Het totaalplaatje overtuigde ons. We hebben in die tijd gekozen voor Albarino High Haze glas. Dit glas kenmerkt zich door een hoge lichttransmissie en een haze-factor van 80 procent.”

Vijf tot zeven kilo meer
De twee telers zijn inmiddels meer dan overtuigd van de meerwaarde van diffuus glas. “Diffuus licht dringt beter en dieper in het gewas door”, geeft Pascal Lorand aan. “Er is geen schaduw, de lichtverdeling in de kas is uniformer en daarmee ook de hoogte van de planten. Daarnaast is er geen sprake van directe instraling op het gewas. Vorig jaar april klaagden alle telers over te weinig licht. Daar hadden wij ook last van. Maar dankzij het diffuus glas werd zelfs de kleinste zonnestraal optimaal verspreid en het beschikbare licht maximaal benut.”

De andere kassen zijn van het voor- tot het najaar bedekt met een krijt dat het licht diffuus maakt. “Nadeel is dat dit niet altijd even homogeen wordt opgebracht”, zegt Christophe Rousse. “Bovendien moet de krijtlaag in maart worden aangebracht en in september weer worden verwijderd. Bij diffuus glas heb je hier niet mee te maken, aangezien je geen krijt meer hoeft aan te brengen.”

Daarnaast zorgt de antireflectiecoating volgens de telers voor minder condensvorming. De ondernemers onderschrijven hiermee de meerwaarde van de hydrofiele antireflectiecoating van het Albarino-glas. In tegenstelling tot hydrofobe coatings, waarbij onder natte omstandigheden waterdruppels op het glas ontstaan, vormt zich bij hydrofiele coatings een soort van waterfilmpje op het glas. Dit is logischerwijs gunstiger voor de lichttransmissie. “Daarbij heeft het diffuus glas een positief effect op de teelt”, zeggen de producenten. “De planten zijn sterker, groeikrachtiger en minder gestrest. Verder zien we dat de bloei en vruchtzetting goed en gelijkmatig zijn. Ook is verbranding van de koppen geen issue meer en hebben we geen last van bladnecrose. Daarbij zijn de vruchten groter.”

Sinds 2015 haalt Christophe Rousse bij Clodano een gemiddelde opbrengst van 68 kg per m². Bij Pascal Lorand ligt de productie bij de rassen Clodano en Luminence op gemiddeld 68 tot 70 kg per m². Dat is per m2 5 tot 7 kilo meer dan in andere kassen. “Maar dat effect is niet alleen toe te schrijven aan het diffuus glas. De andere kassen zijn ouder, lager en minder goed geventileerd. Maar diffuus glas is absoluut een bepalende factor in de betere teeltresultaten die we behalen.”

Haze factor
De telers twijfelen wel of de gekozen haze-factor het meest optimaal is voor hun omstandigheden. “In 2015 koos ik voor Albarino High Haze omdat andere telers dit gebruikten”, legt Pascal Lorand uit. “En aangezien de resultaten goed waren, koos ik bij de nieuwbouw in 2018 ook weer voor een haze-factor van 80 procent. Maar aan het begin van de winter, wanneer de hoeveelheid licht beperkt is, krijgen we als gevolg van de hoge haze-factor net wat te weinig licht in de kas. Om ook in de wintermaanden meer licht in de kas te krijgen, zou ik – wanneer ik opnieuw zou kunnen bouwen – waarschijnlijk kiezen voor Albarino Mid Haze, met een haze-factor van 50 procent.”

Volgens Christophe Rousse zorgt diffuus glas zelfs in december voor meer licht in de kas. “En in de zomer, wanneer het erg heet kan zijn, resulteert een haze-factor van 80 procent in de helft minder temperatuurstijging.”
Ook het wassen en desinfecteren van de kas is een belangrijk issue. “Diffuus glas vervuilt niet sneller dan ander glas”, geven de telers aan. “Per saldo zijn we dus zeer positief over de inzet van diffuus Albarino-glas; dit heeft voor ons een duidelijke toegevoegde waarde.”

Voor meer informatie:
Saint-Gobain Cultilene
info@cultilene.nl 
www.cultilene.com 

Publicatiedatum: