Past een Venlo-kas in de Chinese teelt?

Op 24 oktober trad Beijing Zhongnong Futong Gardening toe tot Tomato World. De Nederlandse vesting van Zhongnong Futong, ook wel bekend als CAU Futong, wordt met ingang van 2020 de eerste niet-Europese partner.

De Chinese Professor Zhang Tianzhu van de China Agricultural University, tevens actief bij CAU Futong, gaf onlangs zijn visie op de toekomstige samenwerking. Ook scheen hij zijn licht over de kastechnologie van zowel China als Nederland.

Het ondertekenen van de overeenkomst 

De samenwerking tussen Futong en Tomato World behelst onder andere het veredelen van nieuwe rassen, de ontwikkeling van teelttechnologie en het delen van ervaring op het gebied van management, marketing en training.

Al deze vormen van samenwerking zijn van groot belang voor de tomatensector en hebben zodoende meer ontwikkeling nodig. "Aan de ene kant hopen we informatie met Tomato World en zijn leden uit te wisselen. We willen leren van de jaren aan ervaring en innovatie binnen de Nederlandse tomatensector.

Aan de andere kant hopen we ook dat deze samenwerking Tomato World helpt om zijn invloed in China en in de Aziatische tomatensector in het algemeen uit te breiden. Hierdoor kunnen andere leden van Tomato World de Chinese markt betreden", aldus professor Zhang.

"De Chinese tomatensector is relatief laat begonnen. De uitdagingen die wij nu tegenkomen zijn het soort problemen waar de Nederlandse tomatensector tientallen jaren geleden al mee te maken had. Daarbij komt dat de algehele toestand van de Chinese landbouwsector ietwat verouderd is. Er zijn zowel voor het niveau van de technologie als voor de staat van de faciliteiten grootschalige investeringen nodig. De reorganisatie van de Chinese landbouwsector is niet iets dat zomaar van de ene op de andere dag plaats zal vinden."

Telers in een kas

"De Chinese tomatensector is pas sinds kort begonnen met teeltbedrijven die niet meer in de bodem telen. Iedereen, van grote bedrijven tot kleinschalige telers, is op de hoogte van het belang van technologie op basis van substraatteelt voor de kwaliteit en de efficiëntie van de tomatenteelt.

We denken dat bijna de helft van alle grote tomatentelers in China al op substraat teelt. De meeste grootschalige tomatentelers gebruiken kokosvezels, vermiculiet of perliet. Dit zijn relatief dure basismaterialen voor de teelt van tomaten. Kleinschalige telers zonder de financiële middelen die hiervoor nodig zijn maken gebruik van materiaal dat ze zelf verzamelen, zoals stro of turf. Dit materiaal is een stuk goedkoper. Hoewel vooralsnog niet duidelijk is wat het verschil in opbrengst is tussen een conventionele tomatenteelt en een teelt door middel op substraat, is wel duidelijk dat de laatstgenoemde methode meer in trek is gekomen."

Impressie van het Datong Agricultural Carnival

Past een Venlokas wel in China?
"Een ander belangrijk vraagstuk binnen de Chinese tomatensector is of kassen zoals ze in Venlo worden gebruikt wel toe te passen zijn in een Chinese context", zegt professor Zhang. Volgens Zhang denken verschillende bedrijven niet dat het concept van op Venlose leest gestoelde kassen of de praktische installatie hiervan in China ook maar enige kans van slagen heeft. De Venlose aanpak zou het voor veel telers een stuk moeilijker maken om winst te genereren. 

De aanvankelijke investering in een Venlokas is behoorlijk hoog. Als de prijs van landbouwproducten relatief laag ligt, hebben veel mensen moeite om te toegevoegde waarde van een Venlose kas te zien. De economische realiteit van de markt zorgt ervoor dat de implementatie van deze technologie veel uitdagingen te verduren heeft. 

"Ten tweede hebben veel telers simpelweg niet de juiste omstandigheden voor de installatie van een Venlose kas. Het klimaat in Nederland is relatief mild, waar de Venlose kas op toegespitst is. Veel Chinese telers bevinden zich echter in gebieden die te koud dan wel te warm zijn voor deze kassen. Een Venlokas zou veel meer energie verbruiken om voor dit klimaatverschil te compenseren. China is een enorm land met diverse klimaatomstandigheden. Telers moeten zeer zorgvuldig zijn in het uitkiezen van hun locaties en vervolgens de methodes gebruiken die het meest op hun situatie aansluiten."

Een teeltcomplex in Nanhe

Chinezen willen ook winst maken
"De verschillen tussen tomatenteelt in vollegrond en tomatenteelt in kassen zijn in China nog steeds vrij groot. Tomaten groeien veel beter in de omstandigheden van een kas, maar voor een onderneming is dat niet de enige factor van belang. Ondernemingen moeten winst maken."

"De investering die nodig is voor kastechnologie moet in verhouding staan tot de toegenomen opbrengt die hierdoor ontstaat. Anders overweegt niemand om deze technologie verder te ontwikkelen. We werken op dit moment hard aan het vinden van een oplossing die ergens in het midden ligt. We willen de huidige faciliteiten in China verbinden met de technologie van Nederland. We willen onze huidige methodes in de glastuinbouw verbeteren en de prijs/kwaliteit-verhouding van Chinese tomatentelers optimaliseren. Veel Chinese kassen zijn bijvoorbeeld relatief laag gebouwd, waardoor ze niet geschikt zijn voor automatisering. We zijn de structuur van deze kassen aan het verbeteren, zodat Nederlandse technologie hier kan worden geïnstalleerd en zo de efficiëntie kan worden verbeterd."

"Wij zijn verantwoordelijk voor het Beijing International Capital Agricultural Science Park in het Tongzhou district in Beijing", zegt professor Zhang. "Deze faciliteit beslaat ongeveer 100 hectare. We demonstreren hier verschillende methodes voor glastuinbouw. We zijn van plan om hier volgend jaar een Chinees/Nederlandse kas op te zetten. Dit project is ontstaan uit onze samenwerking met de universiteit van Wageningen."

Beijing International Capital Agricultural Science Park

Zhongnong Futong is een geavanceerd bedrijf op het gebied van dienstverlening voor de landbouwsector. Het bedrijf is gespecialiseerd in het plannen, ontwerpen, opbouwen en managen van plantages en kassen. Het bedrijf werkt al vele jaren nauw samen met een aantal Nederlandse bedrijven en onderwijsinstituten.

Zhongnong Futong is op dit moment het grootste bedrijf in China wat betreft areaal voor de toepassing van moderne, Nederlandse oplossingen voor de glastuinbouw. Het bedrijf beheert voor meer dan 70 hectare aan moderne kassen en werkt al vele jaren nauw samen met een aantal Nederlandse bedrijven en onderwijsinstellingen. Zo kwam een delegatie vorig jaar nog op bezoek in het World Horti Center. 

"We hopen dat de samenwerking met Tomato World zal helpen om het merk van Zhongnong Futong internationaal te versterken. Ook hopen we dat de samenwerking ons zal helpen om onze technologie en productkwaliteit te verbeteren. Dit zal ons helpen bij onze volgende doelstelling, namelijk om de officiële tomatenleverancier te worden voor de komende Olympische Winterspelen in Beijing in 2022", zegt professor Zhang tot slot.

Voor meer informatie: 
Song Yi
Beijing Zhongnong Futong Gardening Co., Ltd.
Tel.: +86-13426195053 
E-mail: 13426195053@163.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven