Spaans onderzoek virusverspreiding

"Tomatengeelkrulbladvirus wordt niet overgedragen via zaad"

Het tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV) wordt niet via zaad verspreid. Die conclusie trekt het Spaanse Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw La Mayora (IHSM).

Hiervoor hebben de onderzoekers meer dan 3.000 planten geanalyseerd afkomstig van zaden van geïnfecteerde planten van zeven verschillende tomatengenotypes. In geen enkel geval werd de overdracht vastgesteld van TYLCV naar de nakomelingen.

De resultaten van het onderzoek zijn van groot belang, niet alleen voor zaadbedrijven, maar ook voor de telers van tomaten, een van de belangrijkste tuinbouwgewassen in de Spaanse regio Andalusië. De provincie Almería alleen al teelt meer dan 10.000 hectare tomaten, gevolgd door Granada met 3.484 hectare en Malaga met 1.000 hectare.

Het belang van de tomaat voor Andalusië is groot maar er zijn ziekten die voor onrust zorgen in de sector omdat ze grote economische verliezen veroorzaken. Een van die ziekten wordt precies veroorzaakt door het tomatengeelkrulbladvirus.

Het onderzoek heeft aangetoond dat TYLCV zich in de bloemen en de voortplantingsorganen van de plant bevindt. Het kan ook worden gedetecteerd in de zaden van de tomaat en van de aan de tabaksplant verwante plant Nicotiana benthamiana, maar het wordt niet verticaal aan de nakomelingen overgedragen.

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven