Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stuurbare LED-belichting bij Biological Youngplants

“Je wilt de zomerkwaliteit ook in de winter leveren”

Tholen - Maar liefst 56 verschillende soorten moederplanten staan er in de kas van Biological Youngplants en daar worden jaarlijks meer dan 13 miljoen SKAL-gecertificeerde stekjes van opgekweekt. Om zowel de kwaliteit als de opkweeksnelheid hiervan te verbeteren, heeft het bedrijf LED-lampen opgehangen. Die zijn zo uitgerust dat per lamp de intensiteit en de daglengte kan worden ingesteld. “Iedere plant heeft een eigen lichtbehoefte”, vertelt eigenaar Gerard van der Knaap.

Internationale kruidentelers 
“Onze klanten zijn met name internationale kruidentelers”, vertelt Gerard terwijl hij laat zien hoe er jaarlijks miljoenen stekjes opgekweekt worden in de kassen van Biological Youngplants in Poeldijk. “Uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met name. Daar willen ze planten van hoge kwaliteit en vinden ze het belangrijk dat de kruiden MRL-vrij zijn.” Dat laatste garandeert het bedrijf dankzij het SKAL-certificaat, het bewijs dat hun kruidenopkweek geheel biologisch geschiedt. Dankzij dit SKAL-certificaat kunnen hun klanten ook biologisch product leveren. 

Extra stap in kwaliteit met belichting
Om in de kwaliteit een verdere stap te zetten, besloot Gerard vorig jaar de mogelijkheden van belichting te onderzoeken. “De markt, en dan met name de retail, verwacht jaarrond dezelfde kwaliteit en dezelfde aanvoer van kruiden, maar in de winter hebben we te maken met minder groeikrachtige planten. Zelfs bij een plant als munt, die altijd wel doorgroeit, heb je in de winter te maken met mindere kwaliteit en een langere duur van de teelt. Planten als rozemarijn en tijm hebben een veel hogere lichtvraag. Die hebben veel meer licht nodig om jonge scheuten te ontwikkelen.” 

Dat het mogelijk zou worden voor elke variëteit een apart lichtplan op te stellen, had hij echter niet gedacht. Verschillende leveranciers spraken over het om en om schakelen van lampen, zodat eventueel de helft uitgezet kan worden – maar dat zou nog geen zoden aan de dijk zetten. Echter, op de beurs vorig jaar ontmoette hij Koen Vangorp van Mechatronix en die vertelde over de CoolControls lampen. Die zijn draadloos en stuurbaar. “We kunnen de intensiteit per lamp aanpassen en ook de belichtingsduur kan per lamp verschoven worden.”

Spectrum vaststellen
Samen besloten Gerard en Koen te onderzoeken wat er met deze extra sturing mogelijk was met LED in de kruidenteelt. Dat bleek behoorlijk wat. “Eerst hebben we het spectrum onderzocht. Het spectrum dat gebruikt wordt in de vruchtgroententeelt is te generatief voor kruiden. In de kruidenteelt, en al helemaal in de vermeerdering van kruidenplanten, is de ontwikkeling van het wortelstel veel belangrijker.”

Dit jaar zijn de lampen geïnstalleerd boven de moederplanten. Nu de dagen korter worden, ziet Gerard het verschil in kwaliteit. “Zeker in zo’n eerste seizoen is het nog een kwestie van zoeken, maar we zien nu al dat de planten veel groeikrachtiger zijn. En dat niet alleen: De beworteling van de stekken gaat ook een stuk sneller. Het lijkt alsof er meer energie in de stekken zit. De jonge planten hebben meer kracht.”

Afstelling per cultivar
Om het maximale uit de planten en de lampen te halen, zijn ze nu druk in de weer met sensoren. “We willen de instraling van de zon en die van de lampen combineren tot de ideale lichtsom voor een bepaalde cultivar en ook de ideale daglengte vaststellen. Die mogelijkheid hebben we nu dankzij de stuurbare CoolControls lampen", vertelt Gerard.

Teeltmanager Raymond laat zien hoe hij via de computer op ieder gewenst moment de intensiteit en de daglengte kan wijzigen. Hij houdt nauwkeurig in de gaten hoe planten reageren op een bepaalde hoeveelheid licht. “Die informatie willen we ook in de volgende seizoenen gebruiken.”

Uitbreiding van het licht
Behalve extra onderzoek naar de precieze lichtrecepturen, zijn ze bij Biological Youngplants ook bezig met het uitbreiden van de belichting. Ook boven de ongewortelde stekken komen CoolControls te hangen.

“We zien dat de planten groeikrachtiger zijn en van beter kwaliteit zijn. Door ook in de bewortelingsfase te belichten, verwachten we hier nog verdere stappen in te zetten." Hij vertelt dat de sterkte van de plant zeker in de biologische sector en zeker in de kruiden belangrijk is. "Onze klanten hebben geen mogelijkheid om chemie te gebruiken, dus de planten moeten weerbaar zijn en tegen een stootje kunnen. Bovendien komen de planten uiteindelijk in de supermarkt te staan en bij de consument thuis en daar wordt bepaald of ze de plant (opnieuw) zullen kopen. Een sterke plant betaalt zich in de hele keten terug. Misschien helpt de extra belichting klanten ook een snellere opkweek te realiseren, maar sowieso krijgen ze een betere kwaliteit plant aangeleverd. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.”

Voor meer informatie:

 

Biological Youngplants
info@biologicalyoungplants.com
www.biologicalyoungplants.com 

Voor meer informatie:
Koen Vangorp 
MechaTronix
koen@mechatronix-asia.com
www.horti-growlight.com