Dennis Blankendaal, Frysk Witlof, teelt witlof in meerlagenteelt:

"Extreem hoge prijzen op de witlofmarkt"

Tholen - Een extreme situatie kenmerkt momenteel de witlofmarkt. "De kilo's zijn laag en de prijzen hoog", constateert Dennis Blankendaal van Frysk Witlof uit Sexbierum. "Op de veilingen wordt de witlof momenteel voor een prijs rond de 2 euro verkocht en dat zijn echt gigantisch hoge prijzen."

"De pennenoogst verloopt momenteel moeizaam. Ook andere landen komen tekort. Zo bellen de Fransen ons nu eerder om witlof dan dat we er concurrentie van hebben en ook Duitsland heeft te weinig witlof. Daarnaast is de beschikbaarheid van andere groenten beperkt, waardoor er meer witlof wordt gegeten", verklaart Dennis. Frysk Witlof trekt jaarlijks tussen de 250 en 280 hectare witlof van wortels van Nederlandse en Belgische herkomst en is daarmee het grootste witlofbedrijf van Nederland. Het teeltbedrijf is aangesloten bij coöperatie Best of Four.

"Her en der komt deze week alweer nieuwe witlof op de markt, maar wij houden liever wat langer vast aan de oude witlof om zeker te zijn van de kwaliteit", legt de teler uit. "Ik verwacht dat de tekorten nog wel even aan zullen houden, al zullen de prijzen de komende weken naar verwachting wel wat afzakken. Vanaf week 49 gaan wij ook weer met roodlof aan de gang."

We blijven investeren in de optimalisatie van de teelt, verwerking en verpakkingslijnen. Zo hebben we in 2017 al tien trekcellen nieuw gebouwd en dit jaar nog eens elf", vertelt Dennis. Ook met nieuwe verpakkingen is het bedrijf druk doende. "Supermarkten willen gewoon naar zo min mogelijk plastic. Ik voorzie dat de flowpack er op termijn helemaal uitgaat en dat de witlof alleen nog los aangeboden wordt. We oriënteren ons momenteel op een kartonnen verpakking, maar omdat witlof een gesloten verpakking nodig heeft, valt dat nog niet mee." 

"De continuïteit van leveren zal in onze sector de komende jaren alsmaar moeilijker worden door de afname van kleine familiebedrijven, de extreme weersomstandigheden en het terugdringen van bestrijdingsmiddelen. Om dit op te lossen, geloven wij dan ook in meerlagenteelt op hydrocultuur in een gesloten ruimte om zo een betere controle te krijgen op deze toekomstige problemen. Wij zullen dan ook als bedrijf onze focus hier op leggen, omdat wij geloven hier sterk in te zijn en daarbij de middelen en de kennis hebben om dit praktisch uitvoerbaar te krijgen", besluit de teler.

Voor meer informatie:
Dennis Blankendaal
Frysk-Witlof
Frjentsjerterdyk 12
8855 XC Sexbierum
T: (0517) 59 27 72
M: (06) 83 98 64 24
E: Dennis@frysk-witlof.nl
www.frysk-witlof.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven