samen met nog acht afnemers uit andere branches

Groot glastuinbouwbedrijf moet uiterlijk 2022 van laagcalorisch gas af

De negen grootste afnemers verbruiken per oktober 2022 geen laagcalorisch gas meer. Dat is afgelopen woensdag in een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorgesteld. Onder hen één groot glastuinbouwbedrijf. 

De nieuwe deadline was in september al bekend gemaakt. Toen haalde onder meer een Groningse teler zijn schouders op over het nieuws, dat ook volgens Rob van der Valk van Glastuinbouw Nederland weinig effect op de glastuinbouw zou hebben. De Groningse teler liet weten: "Zakelijk gezien verandert er weinig. We hebben de afgelopen jaren gas ingekocht en zolang er geen goeie en betaalbare alternatieven zijn gaan we dat ook de komende jaren doen.” 

Om toch vergelijkbaar gas als het huidige Groningse, laagcalorische gas te kunnen blijven gebruiken is er bovendien nog een 'trucje' voorhanden, vertelde Jelle Blom van Endesa destijds al. "Het hoogcalorisch gas kan worden aangelengd met stikstof om tot vergelijkbare samenstelling te komen als het huidige Groningen gas." 

Afbouw laagcalorisch gas
De negen afnemers zijn samen goed voor ongeveer de helft van het verbruik van laagcalorisch gas door de industrie in Nederland. Met dit wetsvoorstel wil het kabinet de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk naar nul brengen met als doel om daarna het Groningenveld definitief te sluiten. Ook richting buurlanden waarvan een snelle ombouw gevraagd wordt, is dit een belangrijk signaal.

Het wetsvoorstel houdt een verbod in op laagcalorisch gas, met ingang van oktober 2022, voor bedrijven die jaarlijks meer dan 100 miljoen Nm3 laagcalorisch gas verbruiken. In de praktijk zijn dit de negen grootste afnemers.

Voor de andere bedrijven komt er een verbod om met ingang van oktober 2022 meer dan 100 miljoen Nm3 laagcalorisch gas per jaar te verbruiken.

Netbeheerder GTS krijgt een wettelijke taak om de negen grootste afnemers op verzoek om te schakelen naar hoogcalorisch gas. Afnemers kunnen GTS ook verzoeken om hen geheel af te sluiten. 

De negen afnemers die versneld van het laagcalorisch gas af moeten, kunnen onder voorwaarden aanspraak maken op nadeelcompensatie.

Stabiliteit
De ombouw leidt tot een daling van de vraag naar laagcalorisch gas in Nederland. Hierdoor hoeft er minder laagcalorisch gas te worden gewonnen en daalt de noodzaak om de capaciteit van het Groningenveld aan te houden. Bovendien draagt de ombouw volgens het kabinet bij aan de stabiliteit en robuustheid van het gassysteem doordat het minder afhankelijk zal zijn van stikstofbijmenging en gebruik van opslagen.

Naar verwachting zal de gaswinning uit het Groningenveld vanaf halverwege 2022 op nul uitkomen in een gemiddeld weerjaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven