Cityfood-onderzoeker Karel Keesman aan het woord:

"Aquaponics in Nederland vooralsnog niet economisch rendabel"

"We hopen door verschillende initiatieven met elkaar te verbinden de schaal en het draagvlak van aquaponics te kunnen vergroten", stelt Cityfood-onderzoeker Karel Keesman van de Wageningen Universiteit. In het project wordt er onderzoek gedaan naar aquaponics; het combineren van het kweken van vis én plantaardig voedsel in water. 

Voor Nederland is het vooralsnog niet mogelijk om tot een economisch rendabel systeem te komen, stelt Keesman. "In Rotterdam en Den Haag is er wel mee geëxperimenteerd. Het kost veel ruimte en geld om dit soort systemen in de stad te plaatsen en het kan absoluut niet op tegen de grootschalige teelt van groenten in het Westland.

Wat wel in Nederland kan, is het inrichten van een kweekopstelling voor educatieve doeleinden. In Berlijn staat in een park een kleinschalige kweekopstelling als kunst- en leerobject. Dit zou voor Nederlandse steden interessant kunnen zijn. Op deze manier maak je mensen in de stad bewuster van de water-, nutriënten-, en energiekringlopen.

Daarnaast is aquaponics wellicht interessant voor het Nederlandse bedrijfsleven, gelet op de aanwezige kennis van visteelt en tuinbouw."

Lees hier meer bij Platform 31. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven