petitie dinsdag besproken in Den Haag

Nederlandse glastuinbouw dinsdag op de barricade tegen ODE

Ongeveer 1.500 ondernemers en managers in de sector hebben afgelopen week de petitie gesteund van Glastuinbouw Nederland tegen de aangekondigde 'exorbitante' verhoging van de ODE. Daarnaast hebben diverse organisaties zich aangesloten bij het initiatief. Dinsdag 12 november wordt de petitie aangeboden en dus werd in allerijl in Den Haag rondgevraagd of iedereen daarmee instemt.
 
Aanleiding voor het uitschrijven van de petitie is de in Sjaaks ogen absurde, tariefstijging elektriciteit in de derde schijf (verbruik 50.000 tot 10 mln kWh) van maar liefst 177% voor middelgrote glastuinbouwbedrijven. Dit raakt 400 bedrijven en betekent in totaal ca. € 40 miljoen extra lastenverzwaring, zo vertelde hij onlangs nog in zijn terugkerende vlog Sjaak Topics.

In het kader van de klimaatneutrale doelen ontstaat hierdoor een averechtse beweging: stopzetting van elektrificatie en omschakeling naar gas. “Mede gezien de afspraken in het Klimaatakkoord is deze maatregel onaanvaardbaar”, zo benadrukte Van der Tak.

Die boodschap zal hij volgende week dinsdag ook overbrengen in Den Haag. Vanuit de politiek zijn al meerdere steunbetuigingen ontvangen.

Massale steun
De bijna 1.500 namen van de bedrijven en ondernemers die de petitie op de website van Glastuinbouw Nederland hebben ondertekend, worden dinsdag overhandigd aan de politiek, ter onderbouwing van de inhoudelijke argumenten om de verhoging van tafel te krijgen.

Ook organisaties als Greenports Nederland en de warmtecoöperaties zullen met een eigen verklaring de actie kracht bijzetten. De petitie op de website is inmiddels gesloten en kan derhalve niet meer worden ondertekend.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven