Italiaans seizoen wintercourgettes lijdt onder hoge temperaturen

"Het seizoen van wintergroenten begon vroeg en niet al te best. De oogst is al begonnen, maar de hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben de afzet niet doen stijgen", zegt Romina Ceschia, manager van de Italiaanse Cooperatori Ortofrutticoli Pontini (C.O.P.).

Het C.O.P. werd opgericht in 1987 en in 2014 werd het een telersorganisatie. Momenteel telt het 17 partners, allemaal gevestigd in de Agro Pontine. Tot op heden is het areaal met 50% gegroeid in vergelijking met het oorspronkelijke areaal. Het belangrijkste gewas van de coöperatie is de courgette, hoewel in de loop van de tijd de teelt van andere gewassen is geïntroduceerd als reactie op de marktvraag.

De gewassen beschikken over de certificeringen GlobalGAP, Grasp en IFS. 

"Het courgetteseizoen kent normaal gesproken een piek rond maart/april. Helaas komt de lage vraag momenteel niet overeen met het aanbod. Als gevolg daarvan zijn de prijzen niet bevredigend. Er is een daling van 35 % vergeleken met het seizoen van 2018. De incidentie van het New Delhi-virus op zomercourgette-teelt was sterk, met een schade van 40%. Nu lijkt de situatie te verbeteren dankzij de lagere temperaturen."

"Voor de courgette zijn de belangrijkste doelmarkten de groothandelsmarkten van Noord-Italië, terwijl onze wintergewassen worden gesorteerd voor de supermarktketens van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen."

De coöperatie nam dit jaar voor het eerst deel aan Fruit Attraction in Madrid: "De feedback was positief. We hadden de mogelijkheid om onze gewassen tentoon te stellen. De pompoenbloemen hebben grote indruk gemaakt op Europese bezoekers. Op de beurs hebben we Nederland toegevoegd aan onze portefeuille met buitenlandse klanten."

"We experimenteren met nieuwe courgette- en radijsrassen die resistent zijn en geschikt voor biologische teelt. Daarnaast hebben we dit jaar in het magazijn een sorteerder voor watermeloenen en een verpakkingsmachine voor pompoenbloemen geïntroduceerd. Voor de toekomst willen we het concurrentievermogen op de binnenlandse en buitenlandse markten vergroten en proberen we nieuwe samenwerkingen met retailers tot stand te brengen."

Voor meer informatie:
Cooperatori Ortofrutticoli Pontini 
S.S. 148 Pontina Km. 96,200 
04019 Terracina (LT) – Italië
Tell: (+39) 0773 756324
Email: copontini@cheapnet.it
Web: www.cooperativacop.it 

 

 

 

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.