"zelf ook flink moeten investeren in aanpassing van ons verwarmingssysteem"

Gootjes AllPllant als derde aangesloten op duurzame warmte van HVC

In glastuinbouwgebied Alton in het Noord-Hollandse Heerhugowaard is op woensdag 6 november 2019 Gootjes AllPlant BV aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Het is daarmee het derde glastuinbouwbedrijf in Alton dat volledig duurzaam wordt verwarmd. Als eerste werd begin dit jaar NH Paprika aangesloten.

Directeur Simon Gootjes: “Toen wij in 2015 de beslissing namen om naar Alton te verhuizen, was ons door gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN toegezegd dat dit een toekomstbestendig gebied zou worden met een duurzame energievoorziening. Deze belofte is ingelost en we zijn dan ook trots dat HVC ons de komende jaren duurzame warmte kan leveren.”

De hoeveelheid warmte die door HVC wordt geleverd is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens.

Toekomstbestendige plek voor jonge tuinplanten uit weefselkweek
AllPlant houdt zich sinds 1997 bezig met de opkweek en verkoop van jonge tuinplanten uit weefselkweek. Het bedrijf levert ruim 500 verschillende soorten jonge planten aan kwekers in bijna alle Europese landen, waarvan 90% aan West-Europese landen. Tot 2016 werkte het bedrijf vanuit twee locaties: een kantoorpand in Schagen en een gehuurde kas in Andijk. “We zochten een nieuwe plek in het midden van deze twee locaties. Het moest een toekomstbestendige plek worden met een duurzame energievoorziening.

Onze opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan onze producten, waarvan ook de CO2-footprint van onze planten een onderdeel is. Met de aansluiting op het warmtenet van HVC wordt ons volledige gasverbruik duurzaam ingevuld. Dat geeft ons een streepje voor op onze concurrenten die nog wel fossiele brandstoffen gebruiken. Alleen voor extreem koude periodes houden we de gasaansluiting en gasketel nog als back-up aan.”

Warmtenet HVC
Arjan ten Elshof, directeur bij HVC, is blij met de warmtelevering van Gootjes AllPlant: “In 2018 hebben we een forse investering gedaan in het doortrekken van het warmtenet naar het glastuinbouwgebied Alton. Dit in de verwachting dat we de komende jaren veel bedrijven kunnen gaan aansluiten en zo een substantiële bijdrage gaan leveren aan de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard. Met de aansluiting van de twee vestigingen van NH Paprika en Gootjes AllPlant wordt jaarlijks 5 miljoen kuub aardgas bespaard en zo’n 9 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen.”

Ondersteuning door Ontwikkelingsbedrijf NHN
Simon Gootjes van Gootjes Allplant is blij met de ondersteuning die hij heeft gekregen van gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN. Simon Gootjes: “Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft met een rekenmodel inzichtelijk gemaakt hoe onze huidige energiekosten zijn opgebouwd en hoe onze toekomstige energiekosten er uit gaan zien met aansluiting op het warmtenet. Op basis hiervan konden wij bepalen of warmtelevering voor ons interessant was. We hebben namelijk zelf ook flink moeten investeren in de aanpassing van ons verwarmingssysteem. Alles bij elkaar genomen krijgen we nu duurzame warmte tegen dezelfde kosten als bij gebruik van aardgas.”

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven