Gert-Jan Slobbe, Fortuna Frutos:

“Vooruitzicht Canarisch tomatenseizoen stemt optimistisch”

Tholen – Optimisme heerst bij Gert-Jan Slobbe van Fortuna Frutos in Barendrecht. Twee weken geleden zijn ze begonnen met de import van tomaten uit de Canarische eilanden. “Het Canarische tomatenseizoen ziet er goed uit. De beschikbaarheid van ronde tomaten voor de winter 2019-2020 zal over de gehele linie wat minder zijn. In Marokko en Spanje zijn er minder ronde tomaten, omdat ze daar de keuze hebben gemaakt om minder ronde tomaten aan te zetten. In dat opzicht ben ik hoopvol gestemd.”

Door het vrij warme weer van deze zomer en het najaar lagen de temperaturen hoger dan gewoonlijk. Productielanden als Nederland en omringende landen waren daardoor eerder klaar met het seizoen. “Dat zorgde voor een goede start voor onze tomaten”, vertelt Gert-Jan uitgebreid. “Normaal is november toch wel een moeizame maand doordat import en lokaal product bij elkaar komen, wat resulteert in een te groot aanbod. De overgang gaat dit jaar goed, we worden niet overvoerd door importtomaten en lokale productie is praktisch van de markt verdwenen. Dat is zeker positief, aangezien het vaak gebeurt dat Holland nog in november aanwezig is en met tomaten van goede kwaliteit. Nu is het drie weken eerder dan normaal afgelopen en met minder import.”

Productie komt op gang
Uit Spanje importeert Fortuna Frutos trostomaten, pruimtomaten en ronde tomaten van een vaste leverancier. Vanuit de Canarische eilanden importeren ze ronde tomaten, pruimtomaten en komkommers. Het bedrijf heeft dit jaar daar 10 hectare meer ronde tomaten, waarmee het totaal areaal in tomaten op de Canarische eilanden op 160 hectare komt.

Gert-Jan is tevreden met de eerste binnenkomsten. “We zijn inmiddels twee weken bezig met onze Canarische tomaten. De kwaliteit is prima, de zetting is goed geweest dus voor het moment geen negatieve berichten. De productie gaat elke week omhoog en langzaam stijgen we naar onze normale portie. Dan importeren we vanuit de Canarische eilanden toch gauw wekelijks rond de 100.000-125.000 colli.”

Verlengstuk van de teler
De afzetgebieden van Fortuna Frutos zijn divers. “We zijn sterk vertegenwoordigd bij retail en cateraars in zowel binnen als buitenland, bijvoorbeeld Scandinavië. Met onze bestaande relaties willen we samen groeien door een uitbreiding van ons productassortiment. Onze positie van tomaten in de winter is sterk en we proberen van daaruit te groeien door andere producten daaraan toe te voegen. We zijn geen handelsbedrijf in eerste instantie, maar direct importeur en verlengstuk van de teler, die er nauw bij betrokken is. In de zomer werken we samen met Hollandse tomatenproducten en komkommers, zodat we 12 maanden per jaar kunnen voorzien in deze producten”, aldus Gert-Jan.

Positieve impuls
Hij sluit zijn verwachtingen voor dit seizoen af met een terugblik. “De laatste seizoenen zijn niet goed geweest. De telers hebben onvoldoende geld gekregen voor het product en dat geldt voor zowel tomaten als komkommers. Het is belangrijk dat er na magere jaren ook weer eens een echt goed jaar komt. Of dat er dit jaar wel of niet komt, zal niet aan ons liggen. Er zijn immers veel factoren die dat beïnvloeden, maar we zijn blij voor de teler, want dit geeft een positieve impuls bij de start van het nieuwe importseizoen."

Voor meer informatie:
Gert-Jan Slobbe
Fortuna Frutos
Oslo 17
2993 LD Barendrecht
Tel: 0180-751400
www.fortuna-frutos.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven