Druk zetten werkt: bankrekening voor cannabispioniers Project C

Tuinbouw wint van ABN AMRO in cannabiszaak

Tholen - Een beetje druk zetten op het systeem en een bankrekening. Dat wilden de vier initiatiefnemers achter Project C, een Nederlands cannabisproject dat wil gaan deelnemen aan het overheidsexperiment Gesloten Coffeeshopketen, bereiken. Gisteren bleek voor de rechter in Amsterdam dat zij daarin zijn geslaagd. Binnen veertien dagen moet ABN AMRO, dat voor de rechter was gedaagd, een rekening aan het project verstrekken. 

Dit tot grote vreugde van de ondernemers die tot nu toe alle kosten zelf voorschoten zonder bankrekening. Die bankrekening was dringend nodig om het project levensvatbaar te laten blijven, zo stelden de mannen achter het project: voormalig SP-politicus Joep van Meel, huisarts Ronald Roothans, advocaat Peter Schouten en Pascal van Oers, die de glastuinbouwkennis aandraagt. 

Niets illegaals staat rekening in de weg
Maar waarom ABN AMRO? Simpelweg omdat twee van de drie oprichters, Van Oers trad later toe, al jarenlang klant zijn bij de bank. De bank wilde echter nu niet meewerken uit vrees voor witwaspraktijken.

De rechter oordeelde echter dat voor die vrees geen enkele grond is, omdat Project C in niets illegaal is. Er is nu slechts sprake van een vergunningsproject en pas na het verkrijgen van een vergunning zal er geteeld gaan worden in overeenstemming met het overheidsexperiment. 

Kosten voor de bank
En de kosten? De rechter schatte het bedrag voor de aanvraag van een vergunning op 12.000 euro. Een bedrag dat volgens de initiatiefnemers aanmerkelijk hoger ligt en waarbij ook nog de kosten voor het vinden van een teeltlocatie komen. En de proceskosten? Die zijn, nu de bank 'grotendeels in het ongelijk is gesteld', voor rekening van ABN AMRO.

Pad geëffend voor anderen?
De uitspraak van de rechter kan van grote betekenis blijken voor andere initiatieven rondom cannabis. Als zij ook problemen hebben met het vinden van een bankier of verkrijgen van bankrekening, kan deze uitspraak helpen.

Tegelijkertijd helpt het als pioniers vanuit een bestaand bedrijf iets opzetten en niet 'blanco' van start gaan, zo kan geconcludeerd worden. Dat laatste werd door Project C gedaan. "Wij kozen voor transparantie door het project los van onze eigen bedrijven op te zetten om een scheiding te maken. Maar in eerste instantie hielp ons dat dus niet", laat men desgevraagd in een reactie weten. 

De wietpioniers kunnen nu dus door, op weg naar 12,5 ton cannabisproductie vanaf 2021. Tenminste, als het ministeries van Justitie en Volksgezondheid medio volgend jaar een vergunning geven aan het initiatief. 

Lees hier de hele uitspraak.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven