Telers spotten eigen belichte kas op foto's Duitse fotograaf

In een onlangs gepresenteerd project richt de Duitse luchtfotograaf Tom Hegen zich op kassen in Nederland waar met LED-verlichting wordt geteeld. Diverse telers zagen al hun eigen kas terug, waaronder het team van Maatschap De Jong-Franke in 's-Gravenzande en Tom Markus van Stolze, die de kas van Verkade Tomaten herkende.

Het project, genaamd The Greenhouse Series, toont het effect van verlichte kassen in de vroege ochtend. Met zijn serie wil de fotograaf de mogelijkheden en de nadelen van de hightech tuinbouw laten zien.

Tom legt uit hoe de tuinbouw gebruikt kan worden om de groeiende wereldbevolking te voeden met de schaars aanwezige grondstoffen. "Nederlanders hebben het meest geavanceerde gebied ter wereld gecreƫerd voor landbouw die in een gecontroleerde omgeving plaatsvindt en zijn wereldleider geworden op het gebied van landbouwinnovatie.

Maar deze teeltmethode heeft ook gevolgen, zoals lichtvervuiling of het buiten het seizoen telen van gewassen en deze naar plekken over de hele wereld versturen om ervoor te zorgen dat mensen jaarrond aardbeien kunnen eten. Er zijn verordeningen ontwikkeld waarbij tot 98% van de elektrische verlichting in een kassencomplex moet worden ingesloten in de kas door middel van verduisteringsschermen en gordijnen langs de zijkanten en daken", voegt hij toe aan een van de foto's.

Op de foto's, die vroeg in de ochtend genomen zijn, reflecteert het roze en gele licht op de ochtenddauw boven de kassen en zijn de verschillende intensiteiten van het licht te onderscheiden.

Nederlandse kassen met een lichtinstallatie van meer dan 15.000 lux (ong. 200 mmol) moeten tussen zonsondergang en zonsopgang 98% schermen gebruiken. Installaties tot 15.000 lux moeten de lichtuitstoot met 98% verminderen in de zogenaamde donkere periode, tijdens bepaalde uren in de winter, en met 74% tijdens de algemene nachtelijke uren.

Bekijk hier meer foto's. Wiens kassen staan er nog meer op de foto?


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven