“We merken dat we ziekten en plagen beter onder de duim kunnen houden"

Paprikateler Rob Moors reduceert inzet chemie

Paprikateler Rob Moors zet vandaag de dag - net als de meeste tuinders - vooral in op biologische bestrijding. Sinds vorig jaar maakt hij gebruik van de natuurlijke vijanden. “Een goede keuze: mijn biologische bestrijding is duidelijk effectiever, waardoor we de inzet van chemie verder hebben kunnen terugdringen.”

De biologische bestrijders van Koppert worden aan de teler geleverd door Mertens. Daarnaast ondersteunt Mertens de teler met strategisch advies.

Biologische bestrijding is een ‘hot issue’ in de hedendaagse tuinbouw: het aantal beschikbare chemische gewas-beschermingsmiddelen neemt in rap tempo af; daarnaast groeit de maatschappelijke druk om chemie zoveel mogelijk links te laten liggen. Dat merkt ook Rob Moors uit Asten. Hij teelt rode en gele paprika’s op een oppervlak van 14 hectare. “Komend seizoen komt daar nog eens vijf hectare bij”, vertelt Moors. “Op dit moment leggen we de laatste hand aan de nieuwbouw; eind november gaan de planten de nieuwe kas in.”

Moors zet de laatste jaren steeds meer in op biologische bestrijding van ziekten en plagen. “Niet alleen omdat het middelenpakket verder inkrimpt, maar ook omdat we PlanetProof-gecertificeerd zijn. Dan word je als ondernemer geacht om zoveel mogelijk biologisch te bestrijden. Daarom zetten we natuurlijke vijanden in, met name tegen trips, spint en luizen. Dit zijn samen met stip de grootste problemen in de paprikateelt.”

Positieve proefresultaten
Vorig jaar besloot Moors over te stappen naar de biologie van Koppert. Hij ging hierbij niet over één nacht ijs, maar voerde - in samenspraak met Mertens - eerst een proef uit. “Hierbij zetten we in één afdeling de natuurlijke vijanden van Koppert uit, in de andere afdelingen kozen we voor de producten van onze toenmalige leverancier. Het viel mij al vrij snel op dat ik de natuurlijke vijanden van Koppert beter terugzag in het gewas. En onze teeltmedewerkers, die zich bezighouden met het scouten, deelden die ervaring. Dit - samen met het feit dat de levertijden korter waren - deed ons besluiten om volledig over te stappen naar de biologie van Koppert en te kiezen voor Mertens als leverancier.”

De paprikateler heeft geen spijt van dit besluit: de ervaringen die hij vorig jaar opdeed in de proef worden dit teeltseizoen bevestigd. “We zien de biologische bestrijders inderdaad meer terug in het gewas, en merken dat we ziekten en plagen beter onder de duim kunnen houden."

Stapjes voorwaarts
Deze positieve resultaten zijn volgens Moors niet alleen te danken aan de biologische bestrijders van Koppert, maar ook aan de strategische aanpassingen die hij - op advies van paprikaspecialist John van de Pasch van Mertens - doorvoerde. “Hij adviseerde ons bijvoorbeeld om preventief meer sluipwespen in te zetten in de strijd tegen luizen. Dat bleek zeer effectief: we hebben hierdoor minder chemisch hoeven ingrijpen dan andere jaren. Ook bij het tegengaan van trips hebben we wat dit betreft winst geboekt. Normaal gesproken zetten we meteen na het planten chemie in, om trips onder de duim te houden, maar dit jaar zijn we direct aan de slag gegaan met biologie. Met succes. Kortom: de keuze voor Mertens draagt bij aan een doeltreffende biologische bestrijding. We hebben echt stapjes voorwaarts kunnen zetten.”

Goede sparringpartner
Naar de toekomst toe zal onder meer de bestrijding van luizen steeds meer aandacht vragen, verwacht Moors. Vanaf volgend jaar is de insecticide Plenum namelijk niet meer toegelaten. “En deze zetten we nu enkele malen per jaar in, om luizen te bestrijden. Om dit probleem in de toekomst te tackelen, zullen we nog meer biologische bestrijders moeten inzetten, en dan vooral preventief. Ook moeten we er qua scouten meer ‘bovenop’ zitten. Mertens is wat dit betreft een goede sparringpartner: we overleggen continu met John van de Pasch over de juiste koers en op welke punten bijsturen nodig is. Ook lopen we iedere paar weken samen door de kas. De kennis en inbreng van Mertens ervaar ik als zeer waardevol. En deze heeft inmiddels ook al - letterlijk en figuurlijk - zijn vruchten afgeworpen.”

Voor meer informatie:
Kwekerij Moors
www.kwekerijmoors.nl 
info@kwekerijmoors.nl Mertens B.V.
077-3999111
info@mertens-groep.nl 
www.mertens-groep.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven