"Steeds meer zachtfruittelers stappen over op substraatteelt"

Het aanhoudende watertekort daagt telers in Queensland en de rest van Australië uit om meer duurzame teelttechnieken te vinden. "Water is één van onze grootste uitdagingen", zegt James Burnett, die al 15 jaar zachtfruit teelt voor Paradise Fruits. Het bedrijf teelt al meer dan twintig jaar frambozen, blauwe bessen en aardbeien in de buurt van Brisbane.

Frambozen

Van de vollegronds- naar substraatteelt
"De laatste 5-10 jaar hebben we veel telers zien overstappen van de traditionele vollegrondsteelt naar de substraatteelt. Wij zijn zelf negen jaar geleden overgestapt. Het gebruik van substraat betekent dat we onze waterbehoefte veel beter beheersen. Dat komt neer op minder verspilling van water en meststoffen, zodat we langer kunnen blijven telen met een beperkte watervoorraad."

Blauwe bessen

Grotere oogst dan voorspeld
"Het heeft veel tijd en soms een paar fouten gekost om goed inzicht te krijgen in de substraatteelt. Substraat was geen uitzondering, we wisten uit eerdere ervaringen dat we op zoek moesten gaan naar hoogwaardig substraat. We vonden Shakti Amla, wat vanwege de lage PH de ideale keuze voor ons was. Toen we het eerste substraat ontvingen, zagen we meteen de kwaliteit hiervan, in vergelijking met andere producten waarmee we 'gespeeld' hadden bij onze frambozenteelt. Dit heeft ons veel vertrouwen gegeven, omdat onze groei zich uitbreidde naar het telen van blauwe bessen door middel van substraatteelt. De planten groeiden explosief, waardoor de oogst groter was dan verwacht. Nu we ons derde teeltseizoen afsluiten, blijft het materiaal stabiel en zal het onze planten blijven voeden, wat de komende jaren mooie resultaten zal opleveren."

Grote blauwe bessen als resultaat - met een muntje ernaast om te vergelijken

Lage investering
Volgens Jack van Batenburg van Shakti Cocos krijgt de teler met Shakti Amla een sterkere en gezondere plant met een relatief lage investering. "Het kost ongeveer 0,1 cent per aardbeienplug, ongeveer 5 cent voor een (aardbeien)pot van 4 liter en minder dan 1,5 cent per liter substraat. Een gezonde plant heeft een hogere weerstand en neemt de voedingsstoffen beter op. En zoals we allemaal weten: een goed groeiende plant presteert beter."

Vanuit de fabrieken in India en Sri Lanka wordt de kokosvezel geleverd in geperste blokken, grow bags in allerlei maten, easyfills, 50 liter zakken en als klantspecifieke producten.

 

Voor meer informatie:
Shakti Cocos B.V.
Honderdland 251
2676 LV Maasdijk
Nederland
www.shakticocos.nl/en/ info@ShaktiCocos.com info@ShaktiCocos.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven