Israël probeert gat op markt dat o.a. Nederland laat vallen te vullen

"Feestdagen VS belangrijk afzetmoment voor Israëlische paprika's"

Vorige week ging in Israël exact volgens de planning het paprikaseizoen weer van start. Ido Yaari van Arava: "Dit jaar is ons seizoen precies op tijd begonnen. Het weer was dit seizoen perfect voor de paprikateelt. Als het te warm is, dan overleeft de bloesem dit niet en dat heeft gevolgen voor de totale oogst. Hitte kan in Israël nog weleens voor problemen zorgen. Momenteel is het echter niet te heet en niet te koud.

Hoewel het seizoen pas net begonnen is, ben ik optimistisch. Het is moeilijk om zo vroeg in het seizoen al een raming te maken maar voorlopig zijn we tevreden over de resultaten."

Het bedrijf is al gestart met de export van paprika's naar Rusland en de Verenigde Staten. In november zal het ook weer beginnen aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. "Rusland is de voornaamste markt voor Israëlische telers en exporteurs omdat Europese telers geen toegang hebben tot deze markt. Dit betekent ook dat het voor Israëlische telers moeilijk is om hun product af te zetten op markten in Europa, aangezien Europa op dit vlak nagenoeg zelfvoorzienend is," legt Yaari uit.  

De Verenigde Staten zijn voor Arava, en Israëlische paprika's in het algemeen, een belangrijke markt. Yaari: "Het hele jaar door is zo'n 10% van onze producten bestemd voor de Verenigde Staten en in november en december stijgt dit percentage zelfs naar 25%. Het transport vindt zowel via luchtvracht als zeevracht plaats om een stabiele aanvoer te kunnen garanderen.

In de Verenigde Staten begint het feestseizoen nu. Dit valt samen met het einde van de seizoenen in Nederland en Canada en het begin van het seizoen in Mexico. Deze periode is dus erg belangrijk voor ons omdat we het gat op deze markt kunnen vullen." 

Arava teelt rode, gele en oranje paprika's, evenals Habanero en Fire Flame chilipepers. De vraag naar al deze verschillende rassen is stabiel. "We telen ongeveer 25% tot 30% van de Israëlische paprika's en exporteren deze naar drie grote markten: Rusland, de VS en het VK. Elk van deze markten heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Rusland is onze belangrijkste markt maar we willen niet met slechts één markt zaken doen.

In het Verenigd Koninkrijk leveren we onze paprika's als nicheproduct en de Amerikaanse markt is met name rondom de feestdagen belangrijk voor ons. Door aanwezig te zijn op meerdere markten worden risico's meer gespreid en dat geeft ons bedrijf vertrouwen en stabiliteit," zegt Yaari tot besluit. 

Voor meer informatie:
Ido Yaari
Arava Export Growers
Tel: +972 3 972 8139
idoy@arv.co.il  
www.arv.co.il 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.