Onzeker klimaat in Spanje en VK remt aantal vrachten

Duitse transportbranche voert fors minder opdrachten uit

Duitse transportbedrijven hebben in het derde kwartaal van 2019 minder opdrachten uitgevoerd dan een jaar eerder, zo blijkt uit de Transportbarometer van het IT-bedrijf Timocom. Van juli tot september daalde het vrachtvervoer over de weg in Duitsland met 12 procent in vergelijking met vorig jaar.

“In vergelijking met vorig jaar daalt de vraag naar transport in Duitsland”, zegt Tilman Fecke, analist bij Timocom. "Maar het aantal vrachten dat vanaf januari 2019 via de vrachtbeurs op de markt is aangeboden, is in de loop van dit jaar stabieler geworden. De markt bevindt zich momenteel op 94 procent van het niveau van vorig jaar.”

Mislukte oogsten door regenval in Spanje 
Als er naar een aantal EU-landen wordt gekeken, zijn er veel verschillen te zien: zo is door de hevige regenval van de laatste weken in het Middellandse Zeegebied en in Oost-Andalusië bij groenten en fruit veel oogst verloren gegaan en dat heeft zijn neerslag op de export met vrachtwagens uit deze regio. “De sterke groei van de export die de telers in Spanje in de eerste twee kwartalen van dit jaar nog wisten te realiseren, heeft dus niet doorgezet”, constateert Tilman. “Daar moet de politieke impasse in Spanje, dat nog geen regering heeft, nog bij worden opgeteld. Dit onzekere klimaat remt ook de export.” Het gevolg is dat er op de markt een gebrek is aan voertuigen die terugrijden naar Zuid-Europa. “Daarom zien we in vergelijking met het derde kwartaal van 2018 een stijging in het aantal aangeboden vrachten van 14 procent naar Spanje en 12 procent naar Portugal ”, vertelt de analist verder.

Grotere voorraden door onzekerheid Brexit
Bij de ontwikkeling in Groot-Brittannië is aan de transportbarometer van Timocom te zien dat er veel onzekerheid op de Europese economische markt is, die wordt veroorzaakt door de brexitdiscussie. Het aantal aangeboden vrachten uit de EU-landen naar Groot-Brittannië is in de eerste twee kwartalen van dit jaar met 56 procent sterk gedaald, maar nu wordt er weer meer in de richting van het eiland getransporteerd. “In het derde kwartaal zien we weer een toename van de voorraden, wat erop wijst dat bedrijven die een vestiging in Groot-Brittannië hebben, zich momenteel op de volgende maanden voorbereiden”, aldus Tilman. 

Bron: Timocom


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven