Slecht weer op Sicilië zorgt voor flinke schade aan gewassen

"De wegen zijn onbegaanbaar en we weten niet eens hoe we ons land moeten bereiken. We hebben zware schade aan de tunnels en vooral aan de gewassen. Het opgehoopte water gaat niet weg", vertelde Enzo Denaro, manager van een teelt en marketingbedrijf in Ispica, in het zuidoosten van Sicilië, gisteren na de waterstormen die plaatsvonden op 25 en 26 oktober.

"De kracht van het water heeft zelfs de elektriciteitsmasten weggesleept. De rivieren en kanalen zijn niet schoongemaakt waardoor het water niet weg kon stromen. We hebben in jaren niet zo’n gebeurtenis meegemaakt. Nu is het zaak om alles zo snel mogelijk weer draaiende de krijgen, maar helaas moeten we concluderen dat de verwaarlozing van ons grondgebied hier niet aan bijdraagt", zegt Denaro.

"Mijn bedrijf is ook getroffen en 30% van de oogst kan als verloren worden beschouwd. Ik geloof dat maar liefst een derde van de totale oogst op het hele grondgebied is beschadigd. De gewassen, die het meeste schade hebben geleden, zijn de wortelen en artisjokken. Schade aan gewassen in kassen en tunnels wordt ook gemeld", zegt Denaro.

De schade kan nog niet worden bepaald in de uren onmiddellijk na de rampzalige gebeurtenissen. De komende dagen en weken zullen uitsluitsel moeten geven over de omvang van de schade. In het centrum van Ispica is een gigantisch sinkhole ontstaan en de veiligheid van huizen en wegen kan niet meer worden gegarandeerd. Ook het wegennet heeft forse schade opgelopen en dat heeft invloed op de infrastructuur.

Enzo Denaro

"We wachten tot het water wegstroomt zodat we weer aan het werk kunnen gaan. We hopen dat we sommige gewassen kunnen redden, maar we zullen opnieuw moeten verplanten om de verliezen enigszins te beperken. We hopen dat de verantwoordelijke instanties hiervan zijn geschrokken en 365 dagen per jaar gaan nadenken over ons grondgebied, niet alleen als het neerkomt op een politiek voordeel op korte termijn", concludeert Denaro.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven