Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Vergeldt:

Al vijf jaar tevreden met ijsbergsla Diamantinas RZ

Hoge oogstpercentages bereik je alleen met een perfecte voorbereiding, weet John Vergeldt. "We plannen daarom wel 2 jaar vooruit. Bemesten doen we netjes via het grondmonster, maar daarnaast houden we ook rekening met de grondsoort, de voorvrucht en de geschiedenis van de grond. Als we uit het verleden weten dat een perceel een 'trage hoek' heeft, proberen we daar als eerste te planten en iets later te oogsten. Maar ook met de afzet spelen we in op de verwachtingen. Als we weten dat een perceel groeiverschillen geeft, met een gedeelte kleinere bollen, dan zoeken we afnemers die dit juist willen.” 


Snel een krop

Gelukkig valt het in de praktijk wel mee met die kleine bollen. "Soms denk je bij Diamantinas wel eens: 'redt ie het', maar dan komt het altijd weer goed. Het voordeel is dat hij een lange veldhoudbaarheid heeft. Hij maakt snel een krop, maar vult traag. Daardoor kun je op tijd snijden, maar ook juist wat langer wachten." Dat de bollen niet snel te groot worden, is bovendien een belangrijk arbeidsvoordeel, vindt de teler. "Daardoor past hij gemakkelijk in de doos zonder dat je hem erin hoeft te drukken. Dit voorkomt ook houdbaarheidsproblemen in het afzetkanaal.”

Oogstzekerheid en oogstsnelheid

Na 5 jaar zijn dat voor Mts Vergeldt nog steeds de onovertroffen kwaliteiten van Diamantinas RZ. Geen wonder dus dat de plantperiode zo ver mogelijk wordt opgerekt. Afgelopen seizoen zelfs tot de allerlaatste planting. Andere jaren had het gewas wel eens last van Pythium, maar daar was afgelopen seizoen nauwelijks sprake van. "Belangrijk is vooral het aanregenen," weet Vergeldt. "We beregenen met haspels, dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede verdeling van de watergift. Daarom beregenen we vaak 's nachts als er weinig wind staat. Over het algemeen was 2012 een gemakkelijk teeltjaar voor ons. In deze regio hadden we niet al te veel wind tijdens het beregenen, voldoende natuurlijke buien en geen lange extreem warme periodes. Een keer hadden we wat hagelschade, maar met het droge weer wat erop volgde, herstelde het gewas prima.”

Goed einde 

Dit jaar ging de teler voor het eerst helemaal tot het einde van het seizoen met Diamantinas door. "In 2011 eindigden we nog met een ander ras. Die gaf wat gemakkelijker omvang, maar had een mindere oogstsnelheid. Hij gaf meer omblad en wat meer risico op omvallen.” In 2012, met alleen Diamantinas, verliep de teelt tot het einde super. "Door de hoge temperaturen in oktober waren we een week eerder klaar dan vorig jaar. Met een goed gewicht, prima kwaliteit en ook nog redelijke prijzen." Aan het begin van het seizoen plantte Vergeldt in 2012 nog een aantal andere rassen, waaronder Platinas RZ, Farinas RZ en een concurrentras. "Het voordeel van verschillende rassen telen is dat je overal kunt beginnen, afhankelijk van wat de afnemer op dat moment wil. Toch gaan we in 2013 nog een week eerder starten met Diamantinas. Dan heb ik over een nog langere periode de oogstzekerheid: zijn Bremia-resistenties, Nr:0 en een mooie groene kleur. Na overleg met onze Rijk Zwaan-teeltadviseur Jeu Craenmehr maken we onze definitieve keuze.” 

Publicatiedatum: