Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin Huybers over Pylot:

"Al 51 kassen aan de slag met nieuwe dataplatform"

Op de Greentech werd het dataplatform Pylot gelanceerd. Inmiddels zijn al 51 kassen in 7 landen aan de slag met het systeem, dat door Kubo op GreenTech werd gelanceerd. Dankzij het platform kunnen telers de eindeloze stroom informatie die in de kas verzameld kan worden, ook daadwerkelijk gebruiken in de teelt. “De informatie wordt inzichtelijk gemaakt en bruikbaar voor de teler of de teeltadviseur”, verduidelijkt Edwin Huybers van Pylot.

Het doel? "Het idee is uiteindelijk een systeem te bouwen dat zelfstandig de teler kan activeren als iets niet goed gaat.”

Telen is complexe materie. Dat weten ze ook bij Kubo. Het kassenbouwbedrijf zet projecten weg over de hele wereld. Die projecten worden steeds groter, terwijl de specifieke teeltkennis niet overal beschikbaar is. Daarom besloot de kassenbouwer in de ontwikkeling van Pylot te stappen. Met het dataplatform willen ze telers helpen het meeste uit de kas te halen.

“Een kas kan je ook zien als een half natuurkundelaboratorium”, vertelt Edwin, die het platform dit jaar op de GreenTech presenteerde. “Je moet rekening houden met zonnestraling, licht, vochtigheid, en meer. Al deze indicatoren hebben met elkaar te maken en zijn nodig om de plant in juiste vorm te brengen. Op de juiste manier deze processen inzetten voor een goede kwaliteit product is een heel complex proces.”

Bij het data lezen hapert het nu nog weleens
“Pylot leest de data uit van klimaatcomputers en andere databronnen en bundelt dit in een makkelijk te lezen interface”, vervolgt hij. “Daar hapert het nu vaak op: in kassen wordt veel data verzameld, maar dan moet je die data wel makkelijk uit kunnen lezen. Een mooie grafiek heeft weinig nut als de data points je niets zeggen, en dat kan de effectiviteit van een kas beperken. Pylot geeft simpele leesbare informatie die de overweging makkelijker maakt.” 

Er bestaan meer data-platforms, maar die richten zich vaak op specifieke elementen uit de kas, vertelt Edwin. “Met Pylot proberen we meer het totaalplaatje te geven. Als je een kas goed wilt beheren moet je het vanuit een breed perspectief benaderen en kijken naar de totale overview van alle invloeden.” 

“Stel je haalt op de ene locatie 60kg/m2 en de andere 65kg/m2, hoe kan dit? Pylot geeft je concreter inzicht in de verschillen tussen dagen en de factoren die daar toe geleid kunnen hebben. Dit maakt het makkelijker om goed bij te sturen.” Met Climate Insights bijvoorbeeld geeft het systeem aan of een dag een goede, een groene, of een slechte, een rode dag was. 

Verbeteren
Bij Pylot is het doel om stapsgewijs betere resultaten te ontwikkelen en op die manier het leerproces van de teler te ondersteunen. Dankzij Machine Learning wordt ook het systeem beter in gespeeld op de teler. 

Het systeem kan ingezet worden in nieuwe of bestaande kassen. “Pylot sluit aan op de klimaatcomputer en andere data, zoals crop cycles en setpoints, kan manueel ingevoerd worden,” zegt Edwin. “Die data is dus afhankelijk van hoe de teler wil dat de kas functioneert en wanneer welke oogst gehaald wordt. Pylot faciliteert, dus het maakt niet uit wanneer het gaat om een bestaande kas.”

Pylot maakt zelf geen aanpassingen binnen systemen, de teler blijft leidend. Die kan dus ook bepalen  wat voor een bedrijf het specifieke doel is. “Wil je lager energieverbruik met nog steeds goeie kwaliteit groenten, of wil je juist specifiek telen op hoge kwaliteit product waar het verbruik minder uitmaakt”, geeft Edwin als voorbeeld. “Daar kun je het systeem op inrichten: De computers leren  namelijk weer vanuit de interventies die je uitvoert en sturen zo geschikte informatie.”

“Elke dag een beetje beter, dat is het idee,” zegt Edwin. “Stapsgewijs krijgen zowel de teler als het systeem betere inzichten in de processen binnen de kas en welke veranderingen doorgevoerd moeten worden om de beste resultaten te krijgen.” 

Testkassen doen ook mee
Na de GreenTech heeft Pylot een flink nieuw klantenbestand gekregen. “We zijn bezig met het aansluiten van 51 kassen met nieuwe users,” zegt Edwin. “Ook de testkassen, die de afgelopen twee jaar hebben geholpen met de ontwikkeling, hebben besloten om verder te willen gaan met het systeem, wat voor ons natuurlijk erg fijn is. Dat betekent dat deze gebruikers ervaren dat ze de ROI uit het systeem kunnen halen. Het is dus qua prijs aantrekkelijk en het is niet te complex om in te zetten.”

De 51 kassen bevinden zich ook in 7 verschillende landen. “We sluiten nieuwe gebruikers aan in Nederland, China, Zuid-Korea, USA, Kazachstan, Oezbekistan, en Rusland,” zegt Edwin. “Daarnaast zijn er ook gebruikers in Canada die interesse getoond hebben, en zien we dat er belangstelling is vanuit Japan, Frankrijk en Australië. Maar we moeten niet te hard gaan,” zegt Edwin. “Er zijn veel startups die als een bom in de markt komen en veel clients in korte tijd krijgen, maar die dan de kwaliteit niet kunnen leveren. Voor ons gaat dat boven alles: kwaliteit over kwantiteit. We moeten niets beloven dat we niet waar kunnen maken.”

Dat is ook waarom er een nadrukkelijke focus is gelegd. “We hebben een thema voor Pylot: we have five. We ondersteunen vijf soorten crops, vijf klimaatcomputers en vijf talen. De crops zijn: tomaten, komkommer, paprika, sinds kort ook aubergine en deze maand staat sla op de agenda om gelanceerd te worden. Pylot ondersteunt de vijf grootste klimaatcomputers en de vijf talen zijn: Nederlands, Engels, Russisch, Frans en dit najaar is de public launch van Chinees. De Aziatische markt ontwikkelt zich snel en het is een groot land, dus de kansen zijn enorm in China.”

In de toekomst
Hoewel het duidelijk is dat de nadruk voor het gebruik van Pylot nog steeds ligt bij de teler zelf, kan dat in de toekomst nog veranderen. “Automatisering zet toch door in de markt, en Pylot kan daar in de toekomst in mee,” zegt Edwin. “Het uiteindelijke doel voor iedere teler is natuurlijk een zelfsturende kas. Met alle informatie die Pylot beschikbaar krijgt zal het wellicht mogelijk zijn om in de toekomst systemen van de kas aan te laten sturen door Pylot.”

Voor meer informatie:
KUBO Group
info@kubo.nl
www.kubogroup.nl

 


Pylot
info@pylot.nl
www.pylot.nl

Publicatiedatum: