Nunhems introduceert komkommerras UpStage voor niet-belichte hogedraadteelt

"Ras voor voorjaarsteelt doet het goed onder wisselende omstandigheden"

Na succesvolle proeven afgelopen jaar wordt het ras door Nunhems voor de voorjaarsteelt 2020 in de markt geïntroduceerd. “Het is een krachtig ras van begin tot eind”, zegt Rens Muusers, Sales Specialist van Nunhems, over UpStage*. Aangevuld door Peter van Ninhuys, teeltmanager bij Van Lipzig Tuinderijen: "Bij minder licht zagen we dat UpStage minder aborteert dan andere rassen.” 

Krachtig, sterk en goed in alle weersomstandigheden. Dat zijn volgens het veredelingsbedrijf de kenmerken van het nieuwe komkommerras UpStage*, afkomstig uit de nieuwe familie UpBeat.  

UpStage is het eerste ras uit de nieuwe familie UpBeat, die specifiek ontwikkeld is naast de Hi Revolution-productlijn. De rassen uit de UpBeat familie zijn met name geschikt voor de niet-belichte hogedraad komkommerteelt en kenmerken zich door

  • tot 20% kleinere en horizontale bladen
  • open plant type
  • veel groeikracht tot het einde van de teelt
  • een goede omgang met wisselende weersomstandigheden 

Proeven UpStage
Afgelopen voorjaar hebben de verschillende proeven positieve resultaten laten zien. UpStage produceerde meer dan de standaard rassen en blijkt arbeidsvriendelijker te zijn. Daarnaast heeft het een sterk uithoudingsvermogen tot aan het einde van de teelt. “Op basis van de  resultaten hebben we al vrij snel besloten dat we UpStage op de markt gaan brengen”, vertelt Muusers.

Peter van Ninhuys teelde in het voorjaar een rij als proef. Hij concludeerde ook dat het ras een hogere productie heeft dan andere rassen en dat het arbeidsvriendelijker is. Daarnaast stelt hij minder te maken hebben gehad met splijtkoppen. “Wij zijn dus positief verrast door de UpStage”, zegt Van Ninhuys.

Weersomstandigheden
Een positief kenmerk van UpStage is de omgang met wisselende weersomstandigheden. “Nederland kenmerkt zich door donkere en lichte dagen. Dat is lastig voor een gewas. Maar dit ras blijkt daarin beter te presteren dan andere soorten in het segment. Het is een krachtig ras van begin tot het eind”, zegt Muusers.

Van Ninhuys is het daarmee eens. “Dat is een belangrijk punt van UpStage. Dit jaar hebben we 6 procent minder licht gehad dan andere jaren. Sommige rassen aborteren dan snel, maar we hebben geconstateerd dat de UpStage minder aborteert dan andere rassen."

Belichting
“Wij hebben geen lampen hangen, maar UpStage blijft goed groeien. Wat dat betreft is het zeker een krachtige groeier”, aldus Van Ninhuys. Verder stelt de komkommerteler dat de bladoppervlakte goed is om het klimaat te bepalen. “Daar geloof ik in, de plant moet het klimaat bepalen en niet andersom.”

* NAKtuinbouw beproevingszaadregeling

Voor meer informatie:
BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl 

Paul Posthoorn - Nederland, België en Frankrijk
Tel. +31 6 5466 8761
paul.posthoorn@vegetableseeds.basf.com 

Kees van Vliet - Nederland
Tel. +31 6 3983 6456
kees.vanvliet@vegetableseeds.basf.com 

Rens Muusers - Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk 
+31 6 1871 9921
rens.muusers@vegetableseeds.basf.com 

Jan Hanemaaijer - Scandinavië 
+31 6 28608990
jan.hanemaaijer@vegetableseeds.basf.com 

Céline de Baere - België, Frankrijk  
+32 474 94 58 41
celine.debaere@vegetableseeds.basf.com 


                         


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven