Feestelijke introductie nieuw Mediterraans aardbeienras Limvalnera

Tholen - Het veredelen van een nieuw aardbeienras vergt jaren werk. Als er dan eentje commercieel doorbreekt, is een feestelijke introductie wel op zijn plaats. Tijdens de Fruit Attraction in Madrid was het moment daar voor Limgroup dat in navolging van de Limalexia met Limvalnera het tweede aardbeienras uit haar eigen veredelingsprogramma op de markt bracht. De introductie vond dinsdag plaats in de stand van de Spaanse coöperatie Cuna de Platero, dat uitgebreid bij het testen van het ras betrokken is geweest.

"Met dit nieuwe aardbeienras richten we ons specifiek op de Mediterrane teeltgebieden, hoofdzakelijk in het Spaanse Huelva, maar ook in Marokko, Griekenland en Zuid-Italië", vertelt productspecialist Jos Aben. Limvalnera is dan ook vernoemd naar een Spaanse bergketen. Het onderscheidende aan dit ras zit volgens hem in de lange shelflife van de aardbei in combinatie met de goede smaak. "Dat is een combinatie die normaal niet makkelijk samen gaat, maar wij zijn er in geslaagd."

"Daarbij is de productie met 1 kg per plant ook nog eens goed. We zien dan ook een enorme potentie voor dit ras voor elke schakel in de keten. We introduceren ook niet zomaar een ras en hebben uitgebreid onderzoek gedaan of er voldoende draagvlak is voor dit nieuwe ras. Dat bleek er te zijn. Plantvermeerderaars en telers hebben nauwelijks uitval en het ras is makkelijk te oogsten", somt Aben op.

Het ras is klaar voor grootschalige introductie en vanaf december zullen er meer dan een miljoen planten geoogst worden. Jos verwacht dat het ras met name ingezet zal worden voor de export naar Noordwest-Europa om die consumenten buiten het lokale seizoen een smaakvolle aardbei aan te bieden die niet onderdoet voor het binnenlandse product.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om Juan Carlos García Barranco  hoofd R&D van Cuna de Platero als 'selected partner'  in het zonnetje te zetten vanwege zijn bijdrage bij het testen van het ras. Als cadeautje werden hem een paar typisch Nederlandse klompen overhandigd, maar het grote cadeau zal eind van het jaar volgen als de eerste oogst Limvalnera's van het Spaanse veld komt.

Voor meer informatie:
Jos Aben
Limgroup
Veld Oostenrijk 13, 5961 NV Horst (NL)
T: +31 (0)77 397 99 00
info@limgroup.eu    
www.limgroup.eu    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven