"Betere voorbereiding op extreme neerslag door betere statistieken"

Hoeveel neerslag kan een polder aan voordat hij onder water staat? Bij welke neerslaghoeveelheden treedt een beek buiten haar oevers? Welke maatregelen kunnen we nemen om dat te voorkomen en hoe effectief zijn die?

Om antwoorden te vinden op dit soort vragen heeft STOWA een nieuwe set statistiekproducten gepresenteerd voor het bepalen van extreme neerslaghoeveelheden.

Klimaatverandering
Door klimaatverandering krijgt Nederland vaker te maken met extreme neerslag. Waterbeheerders kunnen zich beter voorbereiden op extreme neerslagsituaties als ze weten hoeveel neerslag ze kunnen verwachten.

Statistische kennis
Voor de nieuwe set statistiekproducten voor het bepalen van extreme neerslaghoeveelheden hebben het KNMI en HKV alle statistische kennis over extreme neerslag geactualiseerd, aangevuld en verwerkt in een aantal belangrijke neerslagproducten.

Extreme neerslaghoeveelheden
Waterbeheerders, provincies, gemeentes en andere partijen kunnen met deze producten overal in Nederland zien hoe groot de kans is op extreme neerslaghoeveelheden en wat die hoeveelheden zijn. Daarmee kunnen ze berekenen hoe gevoelig een specifieke plaats of gebied is voor wateroverlast.

Effecten analyseren
Ook kunnen ze de effecten analyseren van maatregelen om dit tegen te gaan. Bovendien kunnen ze doorrekenen in hoeverre watersystemen ook in de toekomst bij uiteenlopende klimaatscenario’s bestendig zijn tegen extreme neerslag. Hiermee is een goede basis gelegd voor het uitvoeren van stresstesten voor wateroverlast.

Bron: Unie van Waterschappen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven