Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van der Kruk, Priva:

“Uiteindelijk is het doel de waterkringloop te sluiten”

Tholen - Teeltwater lozen is eigenlijk verspilling van zowel duur water als van dure meststoffen – en daar houden ze bij Priva helemaal niet van. Kees van der Kruk vertelt daarom graag over de ontwikkelingen omtrent het sluiten van de waterkringloop. Wat weten we en wat is er nog onbekend?

Water is van vitaal belang - cliché maar waar. De afgelopen jaren is water in de tuinbouw ook meer onder de aandacht komen te staan. “Mede dankzij het lozingsbesluit natuurlijk”, vertelt Kees. “Dat zagen we ook toen de overheid ingreep in de energiesector, jaren eerder. Ten opzichte van energie staat de aandacht voor water nog in de kinderschoenen, maar het bewustzijn begint te komen.”

Internationaal zijn er nog veel meer stappen te maken. “Nederland ligt hierin op kop en heeft veel basiskennis. Maar zelfs hier moeten we nog veel onderzoeken en veel kennis delen. Hoeveel water geef je en waarom eigenlijk? Welk recept volgen we? En hoe kun je ervoor zorgen dat de waterkringloop sluit en je geen, of in ieder geval minimaal, drainwater meer hoeft te lozen?” Want dat is volgens hem het uiteindelijke doel. “Ook uit financieel oogpunt. Lozen is verspilling van zowel duur water als dure meststoffen.”

Gesloten kringloop
Zo simpel is het echter helaas niet. Een waterkringloop is een complex technisch systeem waarin veel verschillende parameters een rol spelen. “Los van de plant hebben we te maken met verschillende recepten en meststoffen, de chemie, verschillende teeltsystemen en substraten, maar ook bijvoorbeeld de kwaliteit van het ingangswater en de hele waterlogistiek en het is allemaal van invloed. Als eerste stap wordt veel aandacht besteed aan het nauwkeurig doseren van meststoffen. Door de dosering zo goed mogelijk af te stemmen, is meer hergebruik mogelijk, omdat je bijvoorbeeld meer grip hebt op natrium-opbouw in je water. Afwijkingen in de drain maken lozen onvermijdelijk en dat probeer je te voorkomen.“

Wat vindt de plant ervan?
Daar zijn ze bij Priva ondertussen heel ver in. "In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van AB-bakken. Daar hebben we als Nederlandse tuinbouw het watermanagement al ver onder controle. Telers analyseren het drainwater frequent, en denken aan voorbehandeling, de EC- en pH-niveaus. Op basis daarvan hebben we een vrij compleet beeld van de situatie. "

Toch is er ook nog veel waar onderzoek naar gedaan wordt. “Er is eigenlijk nog heel veel onbekend over het gedrag van planten in dit opzicht. We kunnen het verschil meten tussen het ingangswater en het drainwater en daaruit de conclusie trekken dat de stoffen die missen, ten goede zijn voor de plant, maar die rekensom is te simpel. Hoelang duurt het bijvoorbeeld voordat het water bij de plant is en is het gedrag van de plant in die periode veranderd? En wat is de invloed van andere zaken, als het klimaat en de verdamping?"

Monsters nemen, is dat een oplossing? "Zeker, maar zelfs in een kortere periode kan het gedrag van de plant veranderen. Over die dynamiek is nog veel onbekend. Nu onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheid van het gebruiken van een hogere EC-waarde. Het lijkt erop dat we een hogere EC kunnen toelaten dan we doen. Voor Priva is dat echter pas zeker als we ook weten waarom. Dan maken we de kennis toepasbaar voor de grote groep. De essentie blijft daaraan dat we niet alleen willen corrigeren, maar vanaf de voorkant van het systeem willen bepalen wat er gebeurt. Dat is voor ons de toekomst."

 

Toekomstige uitdagingen
"Gelukkig is Priva daar als regeltechnisch bedrijf sterk in", vervolgt Kees. "We bekijken het systeem als geheel. Het belangrijkste in de toekomst van watersystemen is het vanaf het begin af aan bewust zijn van de totale kringloop: wat komt er binnen, wat gebruik je en wat gaat er dus uit? Om dat in beeld te brengen en te controleren, werken we samen met partners uit de keten als Van der Ende, om de pompcapaciteiten volledig in kaart te brengen, en bijv. specialisten van Revaho, Grodan, Yara en diverse adviseurs. De kracht zit in het slim combineren van de kennis van de schakels uit deze keten.”

Ook voor telers is dit van groot belang. “We zijn in Nederland sowieso voorloper in de tuinbouw en dat merk je ook in de irrigatie en bemesting. Veel fouten, die internationaal nog gemaakt worden, komen in Nederland nauwelijks voor." Als voorbeeld geeft hij het werken met water met een hoog bicarbonaatniveau. "Dat zien we in het buitenland nog wel eens: als je hier niet vooraf vanaf weet, gaat de unit een perfecte pH regelen, terwijl de pH omhoog schiet zodra het water bij de plant is. In Nederland gebeurt dat niet dankzij de sterke basiskennis."

Nederlandse tuinbouw
Toch is dat ergens ook een nadeel. "Door jarenlange ervaring en de daarin opgebouwde kennis, is het niveau in de Nederlandse glastuinbouw zeer hoog. De toegevoegde waarde van meer geavanceerde meet- en regeltechniek, ook rondom water en meststoffen, is daarmee soms bijzonder lastig aan te tonen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld glastuinbouw in andere opkomende markten. Het is echter op de lange(re) termijn de vraag in hoeverre de plantvitaliteit/-weerbaarheid verhoogd zou kunnen worden. Ook dat is waarom we onderzoek blijven doen naar het gedrag van de plant en continue kijken naar nieuwe technologische mogelijkheden om onze producten te optimaliseren. Dankzij de kennis over het sluiten van de waterkringloop, zal ook de precisieteelt verder verbeteren."

Voor meer informatie:
Priva
www.priva.com
contact.priva@priva.nl

 

Publicatiedatum: