Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Antoni de Bruin

"Teelten overal volgen en bijsturen dankzij sensoren en app"

Antoni de Bruin uit Klazienaveen maakt opmerkelijke keuzes. Zo combineert hij de teelt van 6 ha groene paprika’s (deels belicht) op twee locaties met een adviespraktijk. Bijzonder is ook zijn voorkeur voor de Grodan GT Master substraatmat. Dankzij het GroSens Multisensor systeem en de e-Gro app kan hij zijn teelten altijd en overal volgen en desgewenst bijsturen.

Als eigenzinnige ondernemer schroomt Antoni de Bruin niet om af te wijken van de gebaande paden. Het heeft hem veel kennis en ervaring opgeleverd, waar ook collega’s profijt van trekken. Op parttimebasis adviseert hij een aantal vruchtgroentetelers in de grensregio, met de nadruk op watergift en bemesting.

“De combinatie van telen en adviseren is leuk en houdt me scherp”, licht hij toe. “En dankzij de voortschrijdende technologie en internet hoef ik niet per se op het bedrijf aanwezig te zijn om zicht te hebben op de teeltfactoren. Je kunt tegenwoordig op afstand inloggen in de computer en setpoints wijzigen als dat nodig is.”

Belichte teelt
Vorig jaar verdubbelde de teler zijn areaal groene paprika’s tot 6 ha door een nabijgelegen voormalig rozenbedrijf bij het bedrijf te trekken. Het teeltsysteem is daar mede op afgestemd: acht goten (4x2) per 8 m kapbreedte versus zes goten (V-systeem) per 8 m kapbreedte op het eerste bedrijf. Dankzij de al aanwezige en goeddeels afgeschreven lichtinstallatie kan hij hier voor beperkte meerkosten de productie vervroegen en verhogen. “Ik start de belichte teelt iets eerder dan de onbelichte teelt, maar met kleinere planten. Dankzij het groeilicht wortelen zij wat sneller in en ligt er tegen de zetting een groter wortelpakket in de mat. De planten hebben ook net wat meer inhoud. Per m2 produceren de eerste twee zetsels 4 kg meer en ben ik eerder op de markt dan de meeste andere paprikatelers.”

Drie jaar GroSens
De Drentenaar werkt al 3 jaar met het GroSens Multisensor systeem. “Ik heb drie afdelingen met verschillende plantdata en gebruik in elke afdeling drie sensoren. Daarnaast heb ik een GroSens HandHeld meter, die ik voornamelijk gebruik voor steekproeven op plaatsen waar het soms net wat natter of droger is dan gemiddeld. In combinatie met drainmeting kan ik het verloop van watergehalte (WG) en EC in de matten haarscherp volgen. Om een paprikagewas goed in balans te houden en maximaal te laten presteren, moet je scherp aan de wind zeilen. Dat gaat nu eenvoudiger én beter dan voorheen. De e-Gro app heeft dat zelfs nog gemakkelijker gemaakt. Zolang je een internetverbinding hebt, kun je alles volgen.”

Hoge mat beter stuurbaar
Eveneens drie jaar geleden – wellicht geïnspireerd door zijn frequente contact met tomatentelers – stapte De Bruin over van de GT Expert naar de GT Master Dry steenwolmat. Een jaar later zette hij de stap naar de GT Master 10 cm hoog, die hem nog steeds uitstekend bevalt. “Ook voor paprika geloof ik dat een hoge, beter stuurbare mat meerwaarde biedt”, verklaart Antoni. “De recente lancering van de Grodan Supreme paprikamat bevestigt dat ook. De Dry vond ik in de tweede helft van de teelt net wat te droog. Dit is mijn tweede jaar op de GT Master en die bevalt me uitstekend. Dankzij het brede stuurbereik en de vlotte herverzadiging kan ik het wortelmilieu goed beheersen en het gewas mooi in balans houden.”

Watergeefstrategie
De teler uit Klazienaveen volgt een strak watergeefregime. Nadat de mat in de avond en nacht 9-11% is ingeteerd, vult hij het WG in drie grote beurten telkens 4% aan om de mat om 12.00 uur te laten draineren. “Na deze vaste beurten geef ik water op basis van WG en lichtniveau”, vervolgt hij. “De stoptijd ligt tussen 14.30 en 17.30 uur. Die laat ik afhangen van de verwachte tijdsduur die nodig is om de mat tot de volgende ochtend 10.00 uur opnieuw 9 tot 11% te laten interen. Het is vooral de verdienste van GroSens dat ik de start- en stoptijden nu nog beter kan afstemmen op de gewasbehoefte. Het houdt de planten op de lange duur vitaler, beter in balans en daardoor productiever.”


Grodan
www.grodan.nl
info@grodan.nl

Publicatiedatum: