Deal door het parlement loodsen niet onmogelijk

Brexit-update: Johnson moet stemmen verzamelen

Waar er gisteren positieve geluiden te horen waren over de deal die op tafel lag, lijken de kansen dat deze door het Britse Lagerhuis komt vandaag toch weer steeds kleiner te worden. Vanochtend bevestigde de Noord-Ierse DUP dat het tegen de deal gaat stemmen. Spannend wordt het echter bij Labour en de conservatieve hardliners. Enkele MPs van Labour lijken de deal te gaan steunen.

De Financial Times deden al een voorzichtige schatting voor de stemming van zaterdag

De woorden van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vertelde gisteren nog tegen de pers dat hij het niet ziet zitten om de Britten opnieuw uitstel te geven. “Het is deze deal of geen deal,” vertelde hij tegen de camera’s. Vandaag werd die stevige taal ontkracht door ambtenaren van de Europese Unie. “Het is niet aan Juncker om te bepalen maar aan de lidstaten," vertellen ze.

Met de Benn-act (de wet die Johnson verplicht om bij een no-deal om uitstel te vragen bij de EU) zal het VK bij een afwijzing van het akkoord opnieuw om uitstel vragen. Johnson heeft al aangegeven op een no-deal aan te sturen en zal de EU dan waarschijnlijk adviseren zijn vraag om uitstel te verwerpen. Er hoeft maar één lidstaat tegen het uitstel te stemmen en de Britten crashen uit de EU. Het belangrijkste advies voor Nederlandse bedrijven blijft dan ook de voorbereiding op het worst-case scenario.

Bron: The Guardian, Naktuinbouw

NB. Zojuist heeft Angela Merkel op een besloten bijeenkomst in Brussel met regeringsleiders toch weer gepleit voor het verlenen van uitstel, mochten ze er in het VK vandaag niet uitkomen.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws, dan kan men terecht bij deze life feed van The Guardian


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven