Farm Trans voorziet 150 auto’s van nieuwe boordcomputers

Farm Trans heeft 150 vrachtauto’s voorzien van een CarCube, de boordcomputer van Trimble Transport & Logistics. Dankzij de CarCube rijden de chauffeurs van de specialist in koel- en vriestransport en het transport van organische grondstoffen veel minder kilometers en verbruiken ze een stuk minder brandstof dan voorheen. Dat betekent dat Farm Trans de investering binnen een half jaar terugverdient. De boordcomputers zijn in korte tijd geïntegreerd met Mitoz TMS en met het salarisvoorloopsysteem van LogicWay. Directeur Theo Bos van Farm Trans: “We lopen nu voorop in de markt en die voorsprong pakken ze voorlopig niet meer van ons af.”De aanleiding voor aanschaf van de CarCube is de trucknavigatie die deze boordcomputer biedt. De vrachtauto’s van Farm Trans maakten zes tot tien procent meer kilometers dan noodzakelijk is, volgens TLNplanner, het routeplanningssysteem waarop de tarieven van het transportbedrijf zijn gebaseerd. “Nu we de navigatiemodule in de CarCube gebruiken, bedraagt die afwijking ten opzichte van TLNplanner nog geen drie procent. Dat is voldoende om de investering in nieuwe boordcomputers binnen een half jaar terug te verdienen”, vertelt Theo Bos, oprichter en directeur van Farm Trans, dat gespecialiseerd is in koel- en vriestransport en organische grondstoffen zoals aardappelen en graan.

Farm Trans installeerde de CarCube bij wijze van experiment eerst in vijf auto’s. “Die zijn er nooit meer uitgegaan. In december vorig jaar zijn we gestart met de inbouw in de andere auto’s. Sinds de zomer zijn 150 auto’s voorzien van de nieuwe boordcomputer”, aldus Bos, die zijn vrachtauto’s door heel Midden- en West-Europa tot in Polen en het Verenigd Koninkrijk ziet rondrijden.

Voorsprong dankzij Trimble

De investering in de CarCube past in het beleid van Farm Trans om voortdurend te blijven investeren en innoveren op het gebied van automatisering. Bos: “Op de tarieven heb ik als transportondernemer weinig invloed. Die worden door de markt bepaald. Waar ik wel invloed op heb, is onze eigen kostprijs. Dat betekent dat ik alles eruit probeer te halen om die kostprijs zo laag mogelijk te houden. IT speelt daarbij een enorm belangrijke rol”, aldus de directeur/eigenaar.
Bos waardeert met name het enthousiasme van Trimble om snel tegemoet te komen aan speciale wensen van Farm Trans. “Met een standaard systeem zijn wij een standaard vervoerder. Wij willen meer zijn dan dat. Dankzij CarCube en Mitoz, ons transport management systeem, lopen we nu voorop. Die voorsprong pakken ze voorlopig niet meer van ons af.”

On board documenten scannen

Farm Trans heeft nog veel meer voordelen van de nieuwe boordcomputer ontdekt. Een voorbeeld is de realtime datacommunicatie tussen de boordcomputers en het kantoor in Moerdijk. Aan het eind van elke dag beschikt Farm Trans al over alle informatie van die dag en kan Bos rapportages over de uitgevoerde ritten opvragen.
Farm Trans gebruikt de realtime datacommunicatie ook om de vrachtbrieven en weegbonnen door te sturen. Daarvoor is in de cabines een handzame documentscanner geïnstalleerd. Zodra de chauffeur ‘einde losopdracht’ ingeeft, vraagt de boordcomputer automatisch om de vrachtbrief en weegbon in te scannen. “Die documenten worden op ons kantoor automatisch aan het juiste dossier in ons transport management systeem Mitoz toegevoegd. Zodra het dossier compleet is, gaat er een email met de gescande documenten naar onze opdrachtgever. Dat scheelt veel werk op kantoor. Bovendien kan onze opdrachtgever dan ook direct zijn klant factureren.”

Besparen op brandstofkosten

De chauffeurs van Farm Trans maken niet alleen gebruik van de trucknavigatie, maar ook van de rijstijlassistent van de CarCube. Op basis van onder meer de acceleratie, het remgedrag en het toerental geeft de CarCube elke chauffeur een cijfer voor zijn rijgedrag. “De resultaten zien we ook op kantoor. Als een chauffeur bijvoorbeeld langer dan vijf minuten zijn auto stationair laat draaien, kunnen wij hem direct daarop aanspreken. Elke maand maken we een uitdraai van de resultaten, waarna we samen met de vijf laagst geklasseerde chauffeurs proberen om hun rijgedrag te verbeteren. Ik schat dat we dit jaar daardoor zo’n drie procent op brandstofkosten besparen”, vertelt Bos tevreden.

Ook voor het bellen maakt Farm Trans nu gebruik van de handvrije belmodule in de CarCube. “Het voordeel daarvan is dat we vanaf kantoor het belgedrag reguleren. Dat betekent dat we per chauffeur honderden euro’s per jaar op communicatiekosten besparen”, stelt Bos.

Vlekkeloze integratie

De boordcomputers zijn geïntegreerd met Mitoz, het transport management systeem (TMS) van Farm Trans dat door I-TeQ is ontwikkeld. Het is de eerste keer dat beide systemen met elkaar zijn geïntegreerd. “Eén van de voordelen is dat onze planners nu ook inzage hebben in de estimated time of arrival die de boordcomputer berekent. Dat zorgt voor veel rust op kantoor”, aldus Bos, die aangeeft dat de samenwerking tussen Trimble en I-TeQ vlekkeloos is verlopen.
Voor de verloning van de chauffeurs heeft Farm Trans op advies van Trimble het TripLog-systeem van LogicWay geïmplementeerd. Bos verklaart hartstikke gelukkig te zijn met dit salarisvoorloopsysteem. “Voorheen waren we voor elk bedrijfsonderdeel tien tot vijftien uur bezig om alle uren te controleren. Dankzij de software van LogicWay kost ons dat hooguit twee uur.”

Snel schakelen

Directeur Marc van Vossen van I-TeQ, leverancier van Mitoz TMS, kijkt met grote tevredenheid terug op het project. “Farm Trans is een bedrijf dat snel het onderscheidend vermogen in de markt ziet en het belang van automatisering daarbij onderkent. Trimble is net als wij een bedrijf dat snel schakelt, de mouwen opstroopt en aan de slag gaat. De samenwerking is prima verlopen en de interface is snel gerealiseerd”, aldus Van Vossen.

Accountmanager Paul van Ruler van Trimble onderschrijft de prima samenwerking. “De integratie is binnen drie weken tot stand gekomen. Dat zegt iets over onze connectiviteit, maar ook over de snelheid van schakelen bij I-TeQ”, aldus Van Ruler. “Farm Trans is een bedrijf dat IT echt als instrument inzet om sneller, slimmer en efficiënter te werken, zowel voor de planners en de directie als de chauffeurs. Directeur Theo Bos blijft doorlopend op zoek naar nieuwe oplossingen. Daarvoor heeft hij partners nodig die daarin kunnen meegaan. Met Mitoz en Trimble heeft hij die gevonden.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.