Mark Stanley van MicroCool:

"Welk mistsysteem je ook gebruikt, een goede controller is essentieel"

Mistsystemen kunnen worden gebruikt voor het bevochtigen of koelen van teeltomgevingen, afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt, maar de teeltomgeving is kwetsbaar. Met name in kassen kan het lastig zijn om een goede balans te vinden tussen bevochtiging en koeling. Daarom benadrukt Mark Stanley met MicroCool de noodzaak van een goed besturingssysteem in combinatie met een mistsysteem. "Met een goede controller en een goed mistsysteem heb je een geweldig hulpmiddel om de teeltomgeving te helpen controleren."

Mistsystemen
Mistsystemen geven telers meer controle over hun teeltomgeving, ze helpen telers om de luchtvochtigheid en temperatuur te regelen door de verspreiding van kleine waterdruppeltjes. "Onze producten maken miljarden druppels water van 10 micron", zegt Mark. "Door deze kleine druppeltjes te maken, vergroten we de verhouding tussen oppervlakte en volume zonder dat de druppeltjes te gevoelig worden voor beweging, want als je de druppeltjes kleiner maakt, verklein je ook de massa.

Het water verdampt alleen van het oppervlak, dus door de vergroting van de oppervlakte/volumeverhouding verhoog je de verdamping van het oppervlak. Als de nevel verdampt, koelt het proces van het omzetten van een vloeistof in een gas de lucht eromheen aanzienlijk af. De nevel is een van de belangrijkste oorzaken voor de afkoeling van de lucht die er omheen hangt. Tegelijkertijd voegt het systeem ongeveer 5 liter per uur per spuitstuk toe aan de lucht rondom het systeem, wat de luchtvochtigheid verhoogt."

Wanneer een teler een mistsysteem gebruikt, moeten temperatuur en luchtvochtigheid ten opzichte van elkaar worden geregeld. Ze zijn altijd relatief ten opzichte van elkaar, dus je kunt de een niet veranderen zonder dat het de ander beïnvloedt. "Deze dingen gebeuren op hetzelfde moment," zegt Mark. "Als je een mistsysteem gebruikt om te bevochtigen, zal er ook een verandering in de luchttemperatuur optreden. Als je het gebruikt voor het afkoelen, zal er nog steeds een verandering in de luchtvochtigheid zijn: de twee werken hand in hand.

Maar naarmate je verder op de schaal komt, waar je meer en meer toevoegt, komt er een punt waar het water niet zo efficiënt kan verdampen. En als het niet meer zo snel verdampt, krijg je nattigheid, regen, verzadiging en al het andere. Het koelgedeelte van ons systeem wordt dus niet alleen door de temperatuur, maar ook door de luchtvochtigheid geregeld."

Milieucontrole
Daarom is controle zo'n belangrijk onderdeel van een mistsysteem. "De klimaatcomputer of -regelaar bewaakt te allen tijde de temperatuur, luchtvochtigheid, de buitenlucht, de binnenlucht, en talloze andere dingen," zegt hij. "Het verzamelt al deze informatie in de computer en laat en genereert gegevens die het mistsysteem kunnen helpen controleren. Dit systeem moet in combinatie met al het andere in de kas worden gebruikt, maar bij MicroCool zijn we niet de werknemers die het systeem bedienen.

Daarom werken we nauw samen met deze werknemers om ons MicroCool-systeem en hun besturingen te laten samenwerken in het belang van de teler. Hierdoor kan de controller zijn vaardigheden gebruiken om de nevel vrij te laten binnen de parameters die we hebben ingesteld."

Mark gaat verder: "Het maakt niet uit wiens mistsysteem je ook gebruikt, zonder een goede bediening is dit nutteloos. Je hebt een systeem nodig dat kijkt naar de balans tussen luchtvochtigheid en temperatuur. De lucht die de kas binnenkomt, verandert van dag tot dag, seconde na seconde. Dit vereist voortdurend toezicht en consistente controle."

Roterende sproeier
Telers krijgen meer controle met deze systemen en hebben de middelen om de mist te laten werken voor hun teeltactiviteiten. Daarom bieden de MicroCool’s Ibex-systemen meer controle dan gebruikelijk is bij deze systemen. "Het unieke aan de Ibex-systemen, de roestvrijstalen leidingen die je het vaakst ziet als het gaat om verneveling, is dat je bij de meeste roestvrijstalen systemen de sproeier niet meer kunt draaien als je de sproeier eenmaal op de lijn zet", zegt Mark. "Met ons ROC-systeem kun je de sproeier op de lijn 360° draaien, terwijl deze actief is. Hierdoor kun je zelf de richting van de sproeier bepalen."

Cannabis
De systemen van Microcool worden ook gebruikt in de cannabissector. "We leveren veel systemen aan grotere coöperatieve kassen waarin cannabis geteeld worden", zegt Mark. "We werken ook samen met telers aan deze toepassing. Bij kastelers draait het vooral om de bevochtiging. We kunnen niet binnen in de kas koelen, omdat je de lucht moet verversen voor de koeling. Kastelers gebruiken uitsluitend wat wij onze 'Focus'-systemen noemen.

Het 'Focus'-systeem is een set sproeiers die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gemonteerd. Dit is heel anders dan het conventionele mistsysteem, maar dezelfde parameters zijn van toepassing. Het Focus-systeem is een recirculatiesysteem. Dit betekent dat elke sproeier een solenoïde heeft, zodat er geen druppels op de sproeier vallen. Het is een soortgelijk systeem als bij industriële bevochtiging worden gebruikt."

Nevel is geen mist
Mark wijst erop dat er een onderscheid is tussen nevel en mist, een onderscheid dat in de tuinbouw van groot belang is. "Er is een groot verschil tussen mist en nevel," zegt hij. "Een vernevelingssysteem is een systeem dat druppelgroottes van 100 tot 200 micron creëert en dat wordt gebruikt voor het besproeien van gewassen. Een mistsysteem geeft geen water aan de planten, maar creëert alleen een vochtige omgeving rond de bladeren van de plant om de transpiratie te beheren. In de tuinbouw is dit onderscheid heel belangrijk, wij leveren geen vernevelingssystemen, maar mistsystemen."

Voor meer informatie:
MicroCool
Mark Stanley
+1-760-834-3345
mark.stanley@microcool.com www.microcool.com www.microcool.com www.microcool.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven