Wanneer we het hebben over de nieuwigheden van Mucci, gaat veel aandacht naar de aardbeien. Geen verrassing, want het bedrijf is een van de pioniers op dit gebied. Er zijn echter meer leuke dingen gaande in hun Leamington-onderneming. Op hun komkommerkwekerij is een hoge mate van automatisering aanwezig - zowel na als voor de oogst.
Met een totale teeltoppervlakte van meer dan 250 hectare en een partnernetwerk van 1500 hectare is Mucci Farms een van de grootste glastuinbouwbedrijven van Noord-Amerika. Dit jaar haalde het bedrijf het nieuws toen het Orangeline Farms kocht en toen het een verdere uitbreiding van hun kasareaal aankondigde, zowel in de VS als in Canada.
Guy Totaro, Bert Mucci & Ajit Saxena verwelkomen deelnemers van de Canadian Greenhouse Conference Bus Tour.
Hogedraadteelt
In 2015 werd hun kasareaal uitgebreid met twee kassen van 14 hectare die geschikt zijn voor hogedraadteelt, en vorige week vertelde hoofdteler Guy Totaro aan de deelnemers aan de Canadian Greenhouse Conference Bus Tour alles over deze faciliteit.
"We hebben veel getest op de lange komkommers om de beste variëteit voor de beste periode te vinden. Dat omvat productieaantallen, arbeid en virusresistentie. Met onze variëteiten kunnen we het hele jaar door kwaliteitsvolle producten telen", legt Totaro uit. Het komkommerassortiment van Mucci wordt aangevuld met minikomkommers en enkele specialiteiten, die ook worden geteeld op een areaal van 14 hectare. Dat wil zeggen normaal gesproken. Tijdens het bezoek waren er geen mini-komkommers vanwege de vruchtwisseling.
Verlichte teelt
De lange teeltcyclus van komkommers begon op 9 september met de aanplant en de oogst begon in week 35. In de kas vinden drie cycli per jaar plaats: januari tot mei, mei tot september en september tot Kerstmis, met de grote schoonmaak tussen Kerstmis en oudejaarsavond. "De mini-komkommers worden verlicht en we hopen de armaturen hier volgend najaar ook toe te voegen, zodat we de teelt in de winter kunnen verhogen", aldus Totaro. “De productiviteit kan oplopen van 200 tot 300 stuks.” De keuze is gevallen op HPS-lampen - omdat Totaro van mening is dat iets meer onderzoek nodig is om succesvol te zijn met LED's in de komkommerteelt.
Verpakkingscentrum
Bij een bezoek aan het teeltbedrijf van Mucci wordt het duidelijk dat een hoog niveau van automatisering is gerealiseerd in het verpakkingscentrum. Er is een enorme Viscon-lijn gerealiseerd die zorgt voor het sorteren, verpakken en palletiseren van de komkommers. "Dankzij de RFID-tags weet het systeem wat voor producten het zijn, waar ze vandaan komen en hoe ze moeten worden gesorteerd en waarin ze moeten worden verpakt."
De lijn omvat robotarmen voor de mini-komkommers, waardoor het mogelijk is om ze perfect op een schaal te passen of een precies gewicht van mini-komkommers in een bepaalde verpakking te verpakken, en daarom een belangrijke rol te spelen in de 'one-touch'-benadering die Viscon had bij het realiseren van deze lijn: de komkommers slechts één keer verwerken in plaats van meerdere keren. “Vroeger waren er 40 mensen bezig met het verpakken van de mini-komkommers. Dat aantal is nu gedaald tot 10”, zegt Totaro. De meeste mensen in het verpakkingscentrum zijn er om het werk van de machines te controleren. "De machines doen 90% van het werk."
Automatisering voor de oogst
Voordat de komkommers in het verpakkingscentrum terechtkomen, hebben ze al een behoorlijke automatisering ondergaan. In de kas is gebruikt Mucci niet alleen waterrecycling (volledig gerecycled dankzij het Priva-systeem), en M-Track-oogst trolleysysteem. Een minder zichtbaar kenmerk in de kas is dat de telers een proefboerderij zijn voor het e-Gro-systeem van Grodan, dat in april van dit jaar werd geïntroduceerd.
E-Gro is a softwareplatform voor datagestuurde precisietuinbouw, waarmee telers slimmere inzichten in de kas krijgen, waardoor ze de teelt volledig kunnen optimaliseren. “In combinatie met het GroSens-systeem, dat realtime inzicht biedt in de WC, EC en temperatuur van het steenwolsubstraat, kunnen we de inzichten delen in een dashboard. Dankzij de AI die in het systeem is ingebouwd, zou e-Gro moeten leren zichzelf te laten groeien en ons uiteindelijk te ondersteunen”, legt Totaro uit. Ze gebruiken de gegevens over water en licht, en klimaat en groei en houden daarmee rekening bij het nemen van beslissingen over gewassen.
“We zullen dit werk nu allebei doen, machine en mens. We zullen ontdekken waar ze elkaar overlappen en op basis daarvan zullen zowel wij als de computer leren. We verwachten dat de extra kennis ons zal helpen om meer op feiten gebaseerde beslissingen te nemen", concludeert hij - en lacht:" Mijn vader zei echter altijd dat een computer net zo goed was als zijn gebruiker."
Bezoek Mucci op de PMA Fresh Summit 2019 op stand 837.
Voor meer informatie:
Ajit Saxena
Mucci Farms
Ph: +1 (519) 326-8881 ext. 2253
[email protected]
www.muccifarms.com
Voor meer informatie:
Grodan
T +1 800 872 2476
[email protected]
www.grodan.com/e-Gro
28 Main Street West
Kingsville, ON
N9Y 1H1
Phone: + 1 905 975 4760
[email protected]