Rijk Zwaan keurt nieuw ras

"Tracey RZ maakt verwachtingen waar"

Het nieuwe ras Tracey RZ van Rijk Zwaan is dit jaar voor het eerst op grote schaal geteeld. Een hoge productie is gecombineerd met een hoog percentage klasse 1 product en sortering tussen 300-399 gram. "We begrijpen dat een aubergineteler het best spannend vindt om een ras als Beyonce RZ in te wisselen, na zoveel jaren succesvolle en vooral top productieve teelten. Maar ex-Beyoncetelers zullen u gerust stellen. Een kwaliteitsslag is te maken, zonder dat u productie moet inleveren. En dan zijn we nog maar een teeltjaar onderweg!"

Tips en tricks uit het eerste jaar
Enkele lessen hebben zijn dit jaar al geleerd. Duidelijk is bijvoorbeeld geworden dat Tracey goed presteert in het voorjaar, wanneer er met voldoende voornachttemperatuur verlaging wordt gewerkt. De bloemen kunnen nog wel eens stekerig zijn, met name met donker weer. Een voornachtverlaging van 16,0-17,0 °C houdt de bloemen sterk. Ook is een diepere voornacht goed voor het uitzwellen van de vruchten, een strategie die we ook bij Beyonce nastreven. Bij aanhoudend donker weer in het voorjaar, helpt het om wat meer te schermen. Het kan dan ‘s middags al weer snel afkoelen in de kas, ook door uitstraling. Met het scherm 80-90% gesloten voorkom je die uitstraling en houd je de gewastemperatuur, en daarmee de vruchtsnelheid, op peil. Let anderzijds op met teveel schermen, dit kan ten koste gaan van scheutgroei.

Eraf is eraan
Tracey is een zogenaamde stuksgever. Dit betekent dat de suikers tegelijkertijd verdeeld worden over de plant en behoorlijk wat vruchten. Dit pleit echt voor zo lang mogelijk twee keer per week de kas rond oogsten. "We hebben het principe al vaker genoemd: “eraf is eraan”. Je hoeft bij Tracey niet zo bang te zijn dat het gewas in de groei schiet, wanneer je iets te veel zou oogsten. En trouwens, bij twee keer rond oogsten kun je je personeel meegeven: bij twijfel laten hangen! Je komt immers snel weer terug in datzelfde oogstvak. Het eerste rondje wordt dan grof geoogst (bijvoorbeeld 340-350 gram) en het 2e rondje lichter met 320-330 gram.

 

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven