GroentenFruit Huis vreest no-deal Brexit

Groenten en fruit export loopt bij no-deal Brexit €100 tot €200 miljoen per jaar mis

Het verlies aan omzet voor Nederlandse exporteurs van groenten en fruit loopt bij een no-deal Brexit op tot €100 tot €200 miljoen per jaar. Dat verwacht brancheorganisatie GroentenFruit Huis.

De Britten betalen in het geval van een no-deal fors meer voor hun groenten en fruit. De prijzen stijgen naar verwachting met zo'n 15 procent. Dat heeft gevolgen voor Nederlandse exporteurs. Hun omzet zal fors dalen, zei logistiek manager Daco Sol van GroentenFruit Huis op BNR-radio.

Daling Britse pond
De organisatie gaat ervan uit dat het Britse pond fors daalt als de Britten zonder afspraken de EU verlaten. Daardoor betalen de Britten aanzienlijk meer voor Nederlands groenten en fruit. Naast olie en gas zijn dit de belangrijkste goederen die Nederland naar het Verenigd Koninkrijk exporteert.

Exportverlies
“Een deel van de export dreigen we definitief te verliezen als de Britten besluiten om meer in eigen land te produceren', zei Daco Sol van GroentenFruit Huis. Ook zouden Nederlandse bedrijven te maken krijgen met extra kosten omdat leveringen vertragen door strengere douanecontroles.

Rabobank
Ook groenten- en fruitspecialist Cindy van Rijswick van de Rabobank denkt dat een no-deal Brexit nadelig uitpakt voor Nederlandse telers en exporteurs. Wel verwacht zij minder grote gevolgen dan bij de Russische boycot.

Sinds 2014 weert Rusland landbouwproducten uit landen die meedoen aan de sancties tegen Rusland, waaronder Nederland. Van Rijswick: “Toen moesten Nederlandse telers op zoek naar nieuwe afzetgebieden, nu speelt dat minder. De Britten willen nog steeds onze groenten en fruit hebben, ze zijn daar zelfs erg van afhankelijk.”

bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.